· 

Christos Kousounis: Selectieteams brengen een negatieve lading met zich mee!

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om HJO Onderbouw te worden bij Beuningse Boys te worden. Heb je daar een specifieke opleiding voor gedaan?

 

Ik ben ooit in mijn geboorteland Griekenland begonnen met voetballen. Ik ben op mijn 16 jaar prof geworden en hoogste niveau bereikt. In Nederland had ik een korte mislukte avontuur bij NEC en vervolgens ging ik naar Blauw Wit en SV Orion. Ik mocht proeven aan de Eredivisie zaalvoetbal bij Mawi Fun Time in Wijchen. Ik hen aantal trainersdiploma's in Griekenland en Nederland behaald. Een diploma Scout bij de KNVB, certificaat Praktijk Begeleider Sportkader bij de KNVB en Hoofd Jeugd Opleiding bij de KNVB. Aankomende seizoen, start ik met de nieuwe KNVB opleiding HO. Ik had er genoeg van om trainer te zijn en zocht een nieuwe uitdaging. Na aantal gesprekken met Rob Bouwman en Jan Willen van Benthem (TC), was overtuigd dat de vereniging een persoon van buitenaf nodig had om een nieuwe impuls te geven aan het onderbouw.

 

Chris "In hoeverre sta je ook verbonden met de je club en wat geeft jou de uitdaging om van Beuningse Boys een ultieme opleidingsclub te maken?

Ik ben niet verbonden aan de club. Ik ken niemand en daarom kan ik onafhankelijke beslissingen nemen zonder emotionele invloed van anderen. De laatste jaren gaven trainers meer aandacht aan resultaat en tactische opvattingen. Ze gingen selecties teams trainen. Ze vergaten de massa van jonge spelers die in niet selecties teams spelen. Ze vergaten op techniek te trainen. Dat is de basis. Aankomende seizoen gaan wij alle teams begeleiden . JO8-1 is net zo belangrijk als JO8-10. Geen onderscheid maken tussen jongens en meisjes. Als wij moeten kiezen tussen fysiek en techniek dan kiezen wij voor techniek op lange termijn visie.

 

Wat houdt in feite nu precies de functie van HJO in. En wat bedoel jij met breed opleiden?

Opdracht vanuit de TC is bewaken van het beleid en de visie van de vereniging. Verantwoordelijk voor individuele ontwikkeling van spelers en trainers. Het proces begeleiden en waar nodig is corrigeren en bijstellen. Breed opleiden betekend dat alle teams onderbouw noemen wij Ontwikkelingsteams van JO12-1 tot JO8-10. Selectieteams brengen een negatieve lading met zich mee, een verwachtingspatroon. Wij willen innoveren, wij willen het plezier terug brengen met als basis TECHNIEK. Individuele ontwikkeling, bij elke lid jongen of meisje in de Onderbouw.

 

Ik las dat je vooral dat je niet doet aan het organiseren van selectietrainingen maar meer gaat doen aan individuele ontwikkeling. Wat is jouw en club visie daarop. Hoezo deze ommezwaai?

Selectie training of wedstrijd is een moment opname. K vind deze speler goed en jij de andere. Tot heden trainers kwamen met een lijst waarop spelers stonden waar ze van vonden dat de beste waren. Op welke criteria is gebaseerd? Onduidelijk elke trainer en scout had zijn eigen methode en criteria. Mijn kinderen deden bij voetbal en hockey aan selectie trainingen. Ze waren zenuwachtig en gestrest. De vereniging wil dat de trainers met een groep spelers werkt die geselecteerd werden door eenduidig criteria. Spelers moeten wij het hele seizoen volgen en niet tijdens selectie wedstrijden. De vereniging bepaald aan welke criteria een speler moet voldoen. De trainer moet zorgen dat alle spelers zich ontwikkelen op eigen tempo en eigen niveau.

 

Wat houdt dat nieuwe concept in grote lijnen in?

Het Hart van onderbouw klopt op woensdag middag. Wij gaan in drie verschillende groepen trainen. Starten om 14:30 uur met O8. 15:45 uur O9 en O10. 17:00 uur O11 en O12. Wij gaan gebruik maken van VTON trainingsmethode. Trainen op techniek in groepjes van maximaal 6 spelers , willen wij graag van 4 spelers. Meer aandacht voor bal aanname , pass, trap en duels 1:1.

 

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek en lezers van de Facebookpagina De Jeugdtrainer De Pupillentrainer: Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer of welke andere functie in het voetbal? Waarin wil jij jezelf verder ontwikkelen als kader of andere functies bij de club?

Mijn eerste prof contract bij APS BENITSES voor 1.000.000 drachmes in 1986, een behoorlijke bedrag toen de tijd. Mijn aanstelling aankomende seizoen Assistent Trainer Heren 1 vindt ik ook bijzonder en natuurlijk toont waardering van mijn werkzaamheden binnen de vereniging. Andere functie weet ik niet. Ik sta open voor elke uitdaging. Wat doe je nu aan scholing, bijscholing? Wat wil je gaan doen om een nog betere functionaris te worden? Ik volg regelmatig bijscholingen op het gebied van techniek training. Ik vind de methode van VVV Venlo uitstekend instrument. Meulensteen methode uitstekende cursus. Talent ontwikkeling is een kwestie die iedereen bezig houd en daarom alle cursussen op dat gebied zijn interessant. Nogmaals, voetbal vind ik geen studie.

 

Heb je al hoogtepunten in je carrière meegemaakt?

Kampioen met de Vrouwen 1 van SC Westervoort in 2014, Kampioen met de D1 van Quick 1888 in 2004, Historische promotie met de vrouwen 1 van DVC'26 uit Didam in 2016, Orion B1 in 1998, Promoties met Orion Heren 1, kampioen met Arnhemse boys 35+ afgelopen december...geweldig..

 

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Ontslagen bij SC Valburg in 2005. In februari mijn contract verlengd en in maart ontslagen. Mijn verslijten rechte pols, betekend einde van mijn actieve voetbal activiteiten op mijn 32 jaar.

 

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Ik zeg nog nooit nee...Trainer in Griekenland of Zwitserland vind ik wel een uitdaging..

 

Meest bijgebleven trainers, kader, vrijwilligers (en waarom):

Ik heb veel mensen ontmoet. Pepijn Lijnders toen trainer PSV C2, geweldige technieken.Geurt van Weerden bij SML Arnhem een geweldige persoonlijkheid.Koos Zegers en Willy Melchers en Zyia Ozturk in mijn tijd bij Quick 1888. Rob Bosman ,8 seizoenen mijn assistent en Wim Slijkhuis assistent bij SSS'18. Hans Loen een geweldige leer meester en tweede Otto Rehhagel. Spiros Pikoulas bij mijn eerste stappen als prof. De Braziliaan Junior Lopes Cunha , geweldige voetballer. Kyriakos Antonoglou een top prof trainer. Deze mensen waardeer ik zeer en houd nog steeds contact. Meest bijgebleven voetballers (en waarom): Ik zag wil talentvolle spelers. Ik zie nog steeds veel spelers die nu in een selectie team spelen. Roos Kelle keeper bij Quick 1888 C1 nu prof in Engeland. Paulina Quaye keepster bij jongens A1 van SC Westervoort en nu bij Alkmaar, eerder bij Ajax en Nederlandse elftal, geweldige doorzettingsvermogen. Joop van Steen geweldige aanvaller bij Quick 1888 B1 en later prof.

 

MENING vv Beunings Boys is:

De vereniging is in beweging. Wij gaan aan alle kinderen de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen. Iedereen op zijn eigen niveau. Aandacht voor individu. Aandacht voor alle teams en alle trainers.Een slapende reus.

 

TOT SLOT Wat is je levensmotto:

Je bent je gedachten niet, Je hebt ze..