· 

Jordy Grijpink: "Dieptepunt? Die heb ik nog niet"

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. Nu zijn we in gesprek met Jordy Grijpink, trainer van RKAV Volendam. 

Je bent jeugdtrainer van JO17-2, waarom JO-2 en en geen JO-1? 

Vorig jaar ben ik trainer bij een andere club geweest, waar ik naast een 2e seniorenelftal ook een JO15-1 onder mijn hoede had. Ik had voor mijzelf wel een beetje besloten dat dit mijn laatste jaar bij deze club zou zijn en dat ik voor mijzelf een andere omgeving nodig had. Tegen het einde van het vorige seizoen ben ik benaderd door Jaap Schilder HJO van Volendam, daar heb ik toen een goed gesprek mee gehad en aangegeven dat ik in principe niet openstond voor een 2e elftal gezien mijn ervaring van afgelopen seizoen. Jaap vertelde mij toen dat deze jongens 14-15 jaar zijn en eigenlijk een O16-1 zou worden maar voor de voetbalweerstand wilde hij ze doorschuiven naar de onder 17 competitie, Dat sprak mij wel aan. 

Hoe bevalt het nu als trainer bij een grote club als Volendam. Hoe zie je de toekomst van je club?

Volendam wordt vaak gezien als een gesloten gemeenschap maar dat ervaar ik niet. Binnen de vereniging ben ik ontzettend goed opgevangen door mijn assistent Henk Bouwman en de rest van de trainers. De faciliteiten zijn erg goed wij trainen bijvoorbeeld ook in het Fc stadion. Daarnaast biedt Volendam de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, zo hebben wij al 2 clinics gehad van Wim Jonk over de visie van Cruijff wat ontzettend leerzaam was. 

Jordy: "Op welke onderdelen binnen het jeugdplan ligt de prioriteiten van de club in het kader van de doorstroming naar het 1e?

De RKAV beoogt door het niveau van de jeugdopleiding (3e divisie) dat er jaarlijks o19 spelers doorstromen naar de zaterdag selectie(1e klasse) dan wel naar de zondag selectie(3e klasse).Daarnaast is een vangnet voor jeugdspelers in de zaterdag 2 (reserve hoofdklasse) en de zaterdag 3(reserve 1e klasse). Binnen de verschillende teams ontwikkelen de jeugdspelers zich verder.

 

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:

 

Mijn naam is Jordy Grijpink en ik ben 24 jaar oud, Buiten het voetbal om heb ik sinds februari een eigen beveiligingsbedrijf genaamd Security Services Nederland. Door omstandigheden heb ik helaas moeten stoppen met voetbal op hoog niveau. In 2012 begon ik het voetballen te missen en ben ik hier en daar aan het oriënteren geweest en toen heb ik besloten om te beginnen als trainer. 

Hoe lang ben je actief binnen RKAV Volendam? Hoe lang ben je al trainer in het algemeen? 

Dit is mijn eerste jaar als trainer bij de RKAV, ik heb hiervoor 3 jaar bij VV Monnickendam gezeten, daar heb ik toen de B2 onder mijn hoede gehad vervolgens de B1, en vorig jaar de zaterdag 2 en de Onder 15-1 

Begin van het seizoen is vaak het conditionele aspect van belang....doe je aan periodiseren met je team? Wat versta je daaronder? 

Bij de RKAV wordt in de bovenbouw vanaf o15-1 gebruik gemaakt van periodisering. Dit betekent dat spelers in een 3 – of 6 –wekelijkse cyclus de verschillende soorten inspanningen behorende bij voetbal trainen. Aan het eind van het seizoen dienen teams fitter te eindigen en hierdoor fitter/sterker aan het daarop volgende seizoen te beginnen. 

Welke speerpunten wil je terugzien in de wedstrijden. Wat is bij jou van belang? 

Ik ben een trainer wat aanvallend voetbal wilt spelen met 2 aanvallende ingestelde middenvelders, wat voor mij belangrijk is dat de middenvelders de momenten kiezen om naar binnen achter de spits te kruipen of erover heen gaan, hierdoor kunnen wij aanvallend ons spel spelen. Bij balverlies wil ik gewoon dat ze hun taken uitvoeren. Ik maak veel gebruik van beeldmateriaal. Daarom filmen wij onze wedstrijden ook. Na de wedstrijd ga ik dan samen met mijn goede vriend Damon Mirani(Prof bij Almere city) de wedstrijd terugkijken en dan halen wij de coaching momenten eruit en ook de dingen die zij goed uitvoerde. 

Je bent jeugdtrainer geweest, wat heeft je voorkeur van trainingsvormen en waarom? 

Ik ben zoals ik net zei een trainer wat aanvallend voetbal speelt, ik heb een leergierige groep met een ontzettende drive, ik ben een trainer wat veel verschillende positiespelletjes en partijvormen toepast ondertal overtal situaties, en aan het einde van de training een evenwichtige partij. 

Bemoei je nog met andere trainers binnen de opleiding? Wat is je functie bij de jeugd? 

Nee dit is mijn 1e jaar als trainer en ik heb een eigen groep, de HJO weet dat ik opensta voor stagiaires of meelopers dus dat zal nog wel te spraken komen. Ik ben nu trainer van de O17-2 (hoofdklasse). 

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer? 

2 jaar geleden had ik de onder 17-1 van VV Monnickendam onder mijn hoede daar speelde wij halve competities. Daar zijn we in dat jaar 2 x kampioen geworden met slechts 1 verliespartij. 

Wat zijn daarentegen je dieptepunten: 

Ik wil geen dieptepunt noemen, ik ben een beginnende trainer dus alles wat in dit geval negatief is zijn leermomenten. Ik heb in mijn 1e jaar als trainer een erg zwaar seizoen gehad met een ploeg wat niet zo gemotiveerd was daar heb ik geprobeerd alles eruit te halen wat er te halen viel alleen dat lukte niet helemaal. Dat is jammer maar geen dieptepunt te noemen 

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten? 

Zeker niet, maar voor nu focus ik mij op het trainerschap en dat bevalt prima. 

Meest bijgebleven trainers (en waarom): 

Kwadjo Boateng en Mike Riksen. Kwadjo is trainer bij mijn voormalige club DWS zijn communicatie zowel coaching als persoonlijk is werkelijk fantastisch, hij past zich aan naar de persoon en weet iedereen persoonlijk te raken. Op tactisch en analyserend vlak is het ook de beste trainer die ik heb meegemaakt. Mike was assistent bij DWS en dat was iemand die mij altijd kon prikkelen en raken om door te gaan, zowel op voetbalgebied als zakelijk een persoon waar ik tot de dag van vandaag ontzettend veel profijt van heb.

 

MENING

 

RKAV Volendam: Voor elke trainer een stap om aan te raden, de mogelijkheden die zij bieden om jezelf te ontwikkelen is echt enorm. Een duidelijk structuur met de handvaten die je nodig hebt als trainer. Als je bijvoorbeeld een voetbalprobleem hebt is de HJO er altijd om mee te sparren of als je ergens anders tegenaan loopt. Wij hebben eens in de 2 weken een looptrainer omdat in deze leeftijdscategorie de groei toeneemt en de loop coördinatie afneemt. 

Wat wil je verbeteren bij het jouw jongens? Wat voor een termijnplanning heb je uitgestippeld?: 

Omdat wij soms tegen jongens spelen die 2 jaar ouder zijn komen wij vaak in het fysieke gedeelte tekort, daardoor verliezen wij vaak belangrijke duels dat is echt iets wat we proberen te verbeteren. Al vind ik dat het soms ook een mentaal dingetje is. Verder hoop ik dat d.m.v. het voetballend vermogen van deze ploeg dat we dat verder kunnen uitbreiden. (dus concreet voetballend er uithalen dat erin zit en zowel fysiek als mentaal door ontwikkelen)

 

TOT SLOT

 

Wat is je levensmotto:

 

Een vriend van mij heeft ooit een uitspraak naar mij gedaan: Als je alles van tevoren weet ga je liggen voordat je valt, dat is een mooie