· 

Waarom pamperen ouders zo vaak kinderen?

Neurowetenschapster Sarah-Jayne Blakemore van de University College in Londen, gespecialiseerd in het tienerbrein, maakt zich zorgen over de opvoedstijl die ouders vandaag de dag hanteren. Volgens Blakemore creëren ouders die hun kinderen ervan weerhouden zelfstandig te worden een generatie mensen die niet met tegenslag kan omgaan.

 

De laatste jaren worden kinderen steeds meer gepamperd en willen ouders hun kroost over en over beschermen voor de "boze" buitenwereld? Het over beschermen leert kinderen als tiener en als oudere het niet leren om gaan met tegenslagen en fouten die onherroepelijk gemaakt worden. Waarom beschermen we de kinderen tot aan de kleedkamer? Of op het veld? Als we vallen oh, oh met een spurt het veld op om het kind vooral niet te leren wat pijn incasseren is. Kan het ook de schrik geweest zijn? En zijn de trainers en coaches niet capabel genoeg om ieders kroost liefdevol te helpen? Maar ook in de kleedkamer zie je tegenwoordig hordes van ouders die net effe de veters moeten strikken. Want stel je toch voor dat de trainer of leider dat niet kan? Moeten de ouders er toch zijn om het kind te helpen? Ook zo'n raar verschijnsel: voordat alle kinderen op de club verzamelen komen ze al uit de auto in sportkledij en voetbalschoenen! Is het niet zinvol om gelijktijdig om te kleden, te voetballen en daarna gezamenlijk te douchen?

 

Natuurlijk moeten we kinderen voor de gevaren waarschuwen....maar een veilige voetbalomgeving....moeten we daar ook voor waarschuwen? Iedereen mag zijn mening erop los laten...

Reactie schrijven

Commentaren: 0