Kinderen die sporten zijn gelukkiger

Kinderen die lid zijn van een sportvereniging en regelmatig sporten zijn vrolijker, gezonder en kunnen beter met andere kinderen overweg dan kinderen die weinig of niet sporten. Het maakt daarbij niet uit welke sport het kind beoefent en of dit een individuele of een teamsport is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek waarop Janet Moeijes op 25 juni promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Moeijes pleit ervoor kinderen te stimuleren een sport te kiezen die ze leuk vinden, zodat ze vaker gaan sporten. Zij vindt het belangrijk dat bassischolen gebruikmaken van de mogelijkheid om samen met een of meerdere sportvereniging uit de omgeving een functionaris aan te stellen voor de afstemming tussen de sportactiviteiten op school en de activiteiten van de sportverenigingen. Zo kunnen kinderen goed kennismaken met de mogelijkheden.

 

Aan het onderzoek deden ruim 2.000 kinderen mee uit groep 7 en 8 van 76 bassischolen, verspreid over Nederland. De kinderen vulden tussen 2011 en 2014 verschillende vragenlijsten in.

 

Bron: Nederlands Jeugdinstituut