Een wildvreemde belt je..."wil je helpen knutselen?" Herkenbaar in je vereniging?

Dat verplichtingsgebeuren werkt gewoonweg niet. Als vereniging moet je er voor zorgen dat mensen het LEUK vinden om zich vrijwillig in te zetten. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het begint al met de manier waarop je gevraagd wordt voor iets. Veel scholen bijvoorbeeld hebben de neiging om de oudercommissie of klassenouders daarvoor in te schakelen. Dan word ik door een wildvreemde moeder gebeld of ik wil helpen knutselen op school. Knutselen? Ik? Ik heb een hekel aan knutselen! Het werkt zoveel beter als de juf (of de directeur) zelf even naar mij toe komt.

'Goh Janine, vorig jaar heb je zo'n leuke website-workshop met groep 8 gedaan. De kinderen hadden het er weken later nóg over. Zou je dat dit jaar weer willen doen?'

 

Wat ook zo'n vreselijke afknapper is: de oneindige en gefrustreerde oproepjes in een verenigingsblad, site of nieuwsbrief.

 

De vereniging schreeuwt daarmee van de daken: niemand wil vrijwilligerswerk doen! Als ik al overwoog om iets te gaan doen, dan bedenk ik mij echt nog wel een paar keer. Blijkbaar wil niemand zich inspannen voor de club, waarom zou ik dat wel doen? Ik heb geen zin om op een zinkend schip te springen. Aan de begeleiding van de vrijwilligers kunnen veel verenigingen ook veel verbeteren. Geef (nieuwe) vrijwilligers bijvoorbeeld een 'buddy', of in ieder geval een vaste contactpersoon. Maak duidelijk wat je van hem/haar verwacht voor deze specifieke taak. Laat hem/haar niet moederziel alleen achter in de kantine voor de eerste bardienst, maar zorg voor begeleiding. Breng de vrijwilligers geregeld een kop koffie, zorg voor lekkere koeken, voor een lunchpakket, voor een praatje. Bespreek met de vrijwilligers hoe ze het vinden. Wat gaat goed, wat minder goed? Willen ze liever wat anders voor de vereniging doen? Hebben ze wensen? En vergeet vooral niet de vrijwilligers te bedanken. Laat als vereniging zien en horen dat je de inzet ontzettend waardeert. Schrijf over de vrijwilligers in het verenigingsblad, organiseer een borrel, BBQ of wat dan ook maar voor je vrijwilligers. Stuur ze een kerstkaart of een kerstpakket. En zeg gewoon eens wat vaker tegen de vrijwilligers: bedankt voor je hulp!