'Waarom ook jeugdvoetbal een teamsport is'

Door Henk Mariman

Jeugdvoetbal is geen teamsport, maar een individuele sport, verklaarde Gerard Kemkers, voorheen prestatiemanager van FC Groningen, onlangs in de Volkskrant in een zoektocht naar een weg uit de misère voor het Nederlandse voetbal. Henk Mariman legt uit waarom hij dat anders ziet. Als je mijn presentaties bekijkt van bij Germinal Beerschot en Club Brugge, in de tijd dat ik daar hoofd opleiding was, zal je merken dat ik net als Gerard Kemkers dikwijls 'jeugdvoetbal is een individuele sport' als quote gebruikte. Maar op een bepaald moment ben ik daarmee opgehouden omdat coaches deze slagzin vaak fout interpreteren. Uiteraard stromen vanuit de jeugdopleiding enkel individuen naar het eerste elftal door en is het resultaat van een team van geen enkele waarde in het ontwikkelen van jeugdvoetballers. Maar 'jeugdvoetbal is een individuele sport' wordt te letterlijk vertaald. Lees verder in Sportmagazine