Is dat niet bij iedere sport zo? Volgens Lutger Brenninkmeijer: Resultaatdoelen versus procesdoelen

‘Bij een ideale jeugdopleiding ga je nadenken wat je kinderen wil meegeven. Wat voor waardes. Leer kinderen eigen doelen te stellen en autonoom te zijn. De consequenties van hun eigen keuzes aanvaarden. Zorg dat ze elkaar waarderen. Zeg als coach niet dat je kampioen wilt worden maar vraag de groep wat ze dat jaar willen bereiken. Het gaat dus niet om het opfleuren van de cv van de trainer maar om de ontwikkeling van de spelers! Je hebt resultaatdoelen en procesdoelen. Resultaatdoel is als eerste eindigen. Een procesdoel is bijvoorbeeld het perfect aangeven van de strafcorner of een team zijn dat er voor elkaar is en elkaar helpt. Die laatste doelen zijn veel uitdagender waar je als team of individu veel meer invloed op hebt. Stel, het kampioenschap is na een paar maanden uit beeld. Hoe wordt dan de rest van het jaar? Gaat deze dan als een nachtkaars uit? Of heb je nog genoeg doelen die je met elkaar nog wel kunt behalen? Denk daar goed over na!’

Misstanden

 

Brenninkmeijer komt veel verschillende zaken tegen die de laatste jaren zijn veranderd in het hockey. ‘Kinderen worden tegenwoordig door de clubs vanaf 1 augustus opgeëist. Dus een fatsoenlijke vakantie om even lekker het hoofd leeg te maken en met andere dingen bezig te zijn, is er niet meer bij. Laat kinderen fris en fit aan een nieuw jaar beginnen. Ook wordt er al geselecteerd vanaf de E’tjes en zelfs al bij de F’jes, terwijl alle wetenschappelijke onderzoeken uitwijzen dat je pas na de groeispurt kunt selecteren en geen roofbouw op ze moet plegen. Bron. Hockey.nl