Kopen of opleiden?

Wat kun je je af en toe ergeren aan die clubs en sites die geweldige meldingen doen welke spelers er gecontracteerd zijn voor komend seizoen. In feite walgelijk, dan gaat het niet om 1 of 2 spelers, maar een compleet bataljon. Doe de jeugdopleiding dan maar achter slot en grendel en laat dromen van kinderen voorbijgaan. Want kinderen zijn toch niet belangrijk. Als TJC mocht je meemaken dat je in de ene ruimte moeite doet om kader te behouden voor het nieuwe seizoen voor een gevulde koek en de deur ernaast een TC onderhandelt met een speler van het 1e tegen belachelijke bedragen. En nog hoorbaar ook. Wat denk je dat trainer tegen mij zei? Laat maar ik ga niet meer verder. Wanneer stopt die waanzin. Of vinden de heren in het pluche dat enorm lekker een team op het hoogste nivo te hebben? Voor wie dan? Voor die paar toeschouwers? Voor hun eigen leden die totaal geen binding hebben met het 1e elftal? Voor wie? Is het een schande als je op lager nivo voetbalt? Jullie zijn amateurverenigingen!! De heren pluche schijnen erop te kikken. Ik ben blij dat het dan ook goed gaat met menig topklasser of hoofdklasser. De schulden vliegen om je oren, de belastingdienst heeft inmiddels zijn weg gevonden en clubs als Joung Boys, WKE en VVA '71 redden het niet meer. Gelukkig denk ik dan, gaan ze wakker worden en meer de tijd besteden aan de jeugd? Krijgen die eindelijk eens de waardering waar ze recht op hebben? Mogen hun dromen uitkomen? Mag het kader weer serieus genomen worden? Worden ze überhaupt bij deze verenigingen wel serieus genomen? De crisis komt voor dit soort verenigingen op het juiste moment. Saneren met die handel en teruggaan naar de opleiding en die mag best wat kosten. Investeer in trainers/coaches, materialen, opleidingen, bedenk aktiviteiten, doe aan binding, betrek je bovenbouw bij de onderbouw. We praten zo vaak over respect. Is er respect naar je eigen kader? Laat ze maar aanklooien, de kinderen worden immers bezig gehouden. Bezigheidstherapie. Dat kun je de trainers niet kwalijk nemen, die weten niet beter. Maar worden ze wel geholpen op het veld. Krijgen ze feedback? Wat doet de vereniging eraan? Mag niet teveel kosten hoor, alles voor het 1e. Welke club zo nog denkt is gedoemd te mislukken, nee, moet mislukken. Laat ik anders stellen. Elke club die spelers koopt gaat de ondergang tegemoet en hopelijk zien de sponsors dat ook.