Hoe krijg je luie pubers aan het sporten?

Op de basisschool sporten kinderen er vaak nog op los, maar als ze de puberteit bereiken, stoppen ze er massaal mee. Hoe zorg je als ouders dat je kind toch in beweging komt? "Het is vooral belangrijk dat je pubers iets laat doen wat ze leuk vinden én dat ze zelf bepalen wat en waar ze het doen", vertelt Gerda Op het Veld, adviseur Jeugd, Sport en Onderwijs bij NOC*NSF. Tips Gisteren meldde NOC*NSF dat pubers vanaf hun 13e in grote getale stoppen met sporten. Wat kun je als ouders doen om te zorgen dat ze toch actief blijven? Op het Veld geeft tips: Zoals gezegd: het is belangrijk dat kinderen en pubers lol hebben in sport. Daarnaast - volgens Op het Veld heel moeilijk voor ouders - moet je als vader of moeder het goede voorbeeld geven Laat kinderen niet te vroeg kiezen: het is belangrijk dat ze op jonge leeftijd zoveel mogelijk van sport naar sport zappen. Hier worden ze breed motorisch vaardig van. Gym op school draagt daar al aan bij, maar ook als ouder kun je verschillende sporten stimuleren. Als er iets leuks voorbij komt, houden ze het langer vol én blijven ze het ook doen. Als het dan zover is om te kiezen: laat de keuze dan aan de puber. Want hoewel je als ouder heel goed weet wat je kind leuk vindt, verwachten veel ouders toch dat hun kinderen iets gaan doen wat papa en mama leuk vinden.

Puberbrein

Het is volgens Op het Veld hartstikke belangrijk dat tieners blijven sporten. Om logische redenen - het is goed voor hun gezondheid - maar ook omdat het puberbrein, dat volop in ontwikkeling is, positief wordt beinvloed door beweging en sport. "Daarnaast vinden veel kinderen bewegen echt heel leuk en halen ze er energie uit." Verbondenheid 60 procent van de kinderen in het voortgezet onderwijs beweegt onvoldoende. "Schrikbarend hoog cijfer", zegt Op het Veld. "Het doet ook echt pijn als ik hoor dat kinderen stoppen omdat ze er geen lol in hebben." Kinderen die prestatiegericht zijn en echt sporten om het sporten, redden zich wel. Op het Veld maakt zich zorgen om de andere groep. "De heersende tendens is nu dat sporten moet, niet dat het mag. Dat is niet goed." Volgens haar kun je die kinderen op drie manieren motiveren: "Kinderen willen allereerst het gevoel hebben dat ze iets kunnen, daarnaast willen ze zelf bepalen hoe en wanneer ze sporten. En ze willen zich verbonden voelen met een club, sporten met bekenden, met vrienden." Bron RTLNieuws