Veel (jeugd)trainers van profclubs ongeschikt voor de top

Er is namelijk een enorm groot verschil tussen de kwaliteiten die je nodig hebt om een goede voetballer te worden en de kwaliteiten die nodig zijn om een goede trainer te worden. Zet de functie-profielen naast elkaar en er zijn zelfs weinig overlappingen. Een goede trainer moet leiding kunnen geven, open staan voor mensen en ideeen, een natuurlijk overwicht hebben, verstand hebben van oefenvormen, van taktiek, van hoe je een boodschap overbrengt, van hoe je omgaat met verschillende karakters binnen een groep, van leer- en groepsprocessen, van trainingsopbouw, van mensen kunnen motiveren etc. Allemaal zaken die je als voetballer niet nodig hebt om de top te bereiken.

 

Profclubs leggen een bom onder de eigen jeugdopleiding

 

Een oud-profvoetballer heeft zeker meerwaarde voor het trainersvak, maar bij PSV en zelfs in heel Nederland krijg ik sterk de indruk dat het een vereiste is. Daarmee wordt het trainersvak onderschat en de oud-profs overschat. Het is namelijk niet zo dat alle profvoetballers ook automatisch goede trainers zijn. En dan ook nog zo goed zijn, dat ze meteen aan de slag kunnen op het hoogste niveau in Nederland.Lees verder  op daardan.nl