· 

Mobieltje op de club: gewoon verbieden. Of toch niet?

'Laat kinderen meer bezig zijn met hun sport', adviseert de Nederlandse Sportraad. Een meer hun gedachte bij hun sportprestatie. ook tijdens de rust/pauzeperiodes, want dan zitten de kinderen op hun mobieltje.

 

Hoe anders is dat sinds het begin van dit schooljaar in Frankrijk, waar wettelijk is vastgelegd dat mobieltjes verboden zijn op scholen. En niet alleen binnen het schoolgebouw, ook op het plein en in de pauze blijven de schermpjes weg. Dat heeft als resultaat dat er op de pleinen weer wordt gerend en gevoetbald.

 

"Meer bewegen en sporten is niet alleen een advies, gezondheid moet een halszaak zijn. Kinderen moeten niet alleen zitten en luisteren, ze moeten bewegen, spelen, sporten en beleven."

 

Ouders moeten daar meer sturend in zijn, maar geven ze dat te vaak uit handen: "Het grootste probleem met kinderen een sportieve opvoeding geven, is dat de oudere generatie nooit heeft meegemaakt wat de jongeren van nu ervaren. Onze concurrentie voor het buitenspelen was één zender die meestal op testbeeld stond, nu draait het om likes op Facebook en Instagram."

Concentratieproblemen 

Uit onderzoek blijkt dat trainers/begeleiders in hun team meer te maken krijgen met concentratieproblemen en slechte beoordelingen, omdat jongeren zich steeds laten afleiden door het scherm. Ook maken ze meer fouten en hebben ze minder fantasie in het maken van de juiste keuze.. De trainers beklagen zich over het gebrek aan interactie en non-verbale communicatie van de jeugd.

"Duidelijkheid is belangrijk. Als je streng bent en geen telefoon in de kleedkamer toestaat, moet je uitleggen waarom je streng bent."

 

Omdat het voor jongeren zelf zo lastig is de telefoon weg te leggen, is het aan ouders en clubs om ze te begrenzen, denkt Sport Totaal: "Het is noodzakelijk om ze op te voeden. Niet door te straffen of de telefoon af te pakken. We moeten zorgen dat de verleidingen uit de buurt blijven. Want zelfs als je een mobiel in de kleedkamer hebt en die trilt, dan leidt dat al enorm af.

 

Wat kunnen clubs doen? Bij AZ is het heel simpel. Bij het binnenkomen wordt in een speciale ruimte alle mobieltjes ingelegd en pas eruit gehaald als de training met daarbij de interne lessen zijn afgelopen. Kans om in kontakt te komen met je mobiel is 0,00.

 

Welke oplossing zie jij? De verleiding is groot!