Ook de Duitse Voetbalbond gaat nieuwe wedstrijdvormen in de onderbouw invoeren

In clubs en verenigingen werken jeugdleiders, coaches en talloze helpers aan het gemeenschappelijke doel, kinderen en Jongeren leuk en met plezier voetballen. Tegelijkertijd moeten ze de beste kans krijgen, hun individu op een speelse manier vaardigheden ontwikkelen. De nieuwe spelvormen voor de leeftijdsgroepen U6- U11.

 

Om geen onnodige prestatiedruk op te bouwen, is er geen kampioenschapsronde in de jonge leeftijdsgroepen gespeeld. Clubs en ouders organiseren spelmiddagen, waaraan verschillende aantallen clubs flexibel deelnemen kan. Naast het leren van de basisprincipes van voetbalspel is eerlijke samenwerking en educatie onafscheidelijk van elkaar.

 

De spelvormen op kleine velden en met voor de leeftijd geschikte doelgroottes zorgen voor een sterkere betrokkenheid van de spelers. Door het kleine aantal spelers per veld krijgt iedereen meer balcontacten. De game met vier doelpunten promoot bovendien inzicht in de indeling van de ruimte en het verplaatsen van games in het veld. De standaard rotatie van de spelers leidt tot eerlijke implementatietijden voor iedereen.

 

Om fair play te bevorderen, wordt de handdruk aan het begin en einde van een spel als een ritueel vastgesteld. De kinderen moet de regels zo onafhankelijk mogelijk implementeren. Trainers en supervisors treden primair op als Game / begeleider en niet als scheidsrechter.

Natuurlijk mogen familieleden enthousiast zijn, maar vermijd frequente bemoeizucht, houd de nodige afstand, laat hun kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen en het plezier van het spel te beleven.