Clubtrainers helpen het Nederlandse voetbal naar de sodemieter

Een passage van topscout Piet de Visser bij de NOS,.nl

Van een jaar geleden, maar er verandert tot op heden nog niks.

 

De Visser laat er geen misverstand over bestaan.

 

"Dit is een aanklacht tegen de Nederlandse trainers. Op mijn leeftijd mag ik dat zeggen..."

“ Trainers hebben de plicht om alles uit een talent te halen. Dat gebeurt niet. Piet de Visser Er zijn twee fundamentele dingen mis in het Nederlandse voetbal, doceert De Visser. "Ten eerste: talenten worden geboren. Echt grote talenten zijn er wel in de aankomende, maar niet in deze generatie. Dat is een gegeven." Het is het tweede punt waar De Visser zich vooral over opwindt. "Het is simpel: er wordt gewoon te weinig getraind in Nederland. We zijn helemaal doorgeschoten in periodisering en positiespelletjes.

Trainers hebben de plicht om alles uit een talent te halen. Dat gebeurt niet.

" De Visser kan zich er nog dagelijks druk over maken. "Zodra Nederlandse spelers in het buitenland gaan spelen, beginnen ze te klagen dat ze zo hard moeten trainen. In Nederland zijn spelers vaak om een uur of twee vrij, dan hebben ze een training gehad en dan ook nog vaak een tactische groepstraining. Ze worden gepamperd en in allerlei wetmatigheden gepropt. Ik heb een voetbalacademie in Ghana waar jongens 's ochtends al 1.000 keer de bal geraakt hebben; linkervoet, rechtervoet, met het hoofd. Zo'n jongen daar traint harder in een dag dan zijn Nederlandse leeftijdgenoten in een week." Privécoaches

En dat is de schuld van de trainers, vindt De Visser. "Jonge spelers moeten gewoon twee of drie keer op een dag kunnen trainen om beter te worden. En dan niet altijd in groepsverband, maar individueel. Veel spelers willen dat ook. Je ziet steeds vaker dat spelers met hun eigen geld de hulp in roepen van privécoaches. Dat is eigenlijk een schande." Bron NOS.nl