· 

Huib Rouwenhorst: "ego's en een hautaine houding bij AGOVV werden steeds belangrijker

Na jaren werkzaam geweest bij diverse clubs als WSV Apeldoorn, FC Hilversum en AGOVV? 

 

Hoe ben je zo terecht gekomen bij Gold Stars Heracles?

Een verandering in mijn privé leven bracht mij van Apeldoorn naar Almelo. Een nieuw leven in een nieuwe stad. Hoe werk je weer aan nieuw sociaal leven? Augustus 2014 ging Heracles starten met walking football .De kans om op oudere leeftijd weer te voetballen en in Almelo nieuwe vrienden te maken.

 

Hoe bevalt het nu als voorzitter bij Gold Stars Heracles? Hoe zie je de toekomst van het Walking Football? 

Het is geweldig om met deze inmiddels ruim 40 man sterke groep te voetballen, de kleedkamerhumor weer mee te maken, de 3e helft te beleven en samen dingen te organiseren. We zijn een zelfstandige stichting , zijn dus volledig zelf supporting. Hebben een deskundige trainer/coach met oefenmeester 1 diploma, hebben zelf een volledige trainings outfit van Heracles aangeschaft trainen wekelijks en gaan regelmatig op toernooien. Zelfs in het buitenland. Naast een klein bestuur hebben we een activiteiten- materialen- en toernooiencommissie. Al 2 jaar organiseren we een groot internationaal walking football toernooi met deelnemers uit Nederland, België, duitsland en de bakermat van Walking Football Engeland. De samenwerking met de profclub Heracles is uitstekend. We voelen elkaar uitstekend aan. Wij van onze kant leggen al onze nieuwe ideeën eerst voor aan de club teneinde geen tegenstrijdige situaties te krijgen, anderzijds biedt de club ons regelmatig een podium om Walking Football in Almelo en omstreken te promoten. Zo stelt Heracles bijvoorbeeld het stadion voor ons internationale toernooi de Almelo City Cup beschikbaar.

 

Walking Football is de snelst groeiende sport in Nederland. Inmiddels zijn al ruim 160 clubs verspreid over heel Nederland actief. Dit gaat in de komende jaren zeker nog harder groeien. Het is een gat in de markt . Nu kun je van kinds af aan tot en met je laatste levensjaren voetballen. Er zijn al walking voetballers van boven de 80.

 

Huib: "Je bent met een missie bezig binnen het Walking Football? Wat is die missie? 

De uitgangspunten van Walking Football, ouderen in beweging krijgen/houden en het tegengaan van sociaal isolement spreken mij geweldig aan. Vanaf de 1e dag heb ik ervaren hoe mooi en zinvol dit is. Nederland vergrijst is een veel gebezigde term en dit zorgt politiek voor diverse discussies. Het kostenvraagstuk is hierbij een hot item. Hoe hou je ouderen fit waardoor ziektekosten gedrukt kunnen worden? Walking Football maar in bredere zin walking sports is een uitstekend middel. Door de individualisering raken ook steeds meer ouderen in een isolement. Ook hier kan walking football een bijdrage aan leveren. Je bent en blijft maatschappelijk betrokken en kunt wekelijks uitkijken naar je uitje. Het is niet een bezigheid voor louter oud voetballers. Iedereen die wil bewegen kan meedoen. Wij hebben zelf heel veel deelnemers die nooit of alleen op heel jonge leeftijd hebben gevoetbald. Het plezier staat ook bij toernooien bij ons voorop niet het resultaat. Als we met meerdere teams aan een toernooi deelnemen proberen we evenwichtige teams te maken. Ex voetballers en overigen over de teams verdeeld. Ik wil de mooie kanten van Walking Football overal uitdragen.

 

Stel je even voor

Ik ben een mensen mens. Samen met anderen iets tot stand brengen is mijn passie. Werken als team aan een afgesproken te behalen resultaat/doel is mooi, geeft energie. Hoe lang ben je actief binnen het voetbal?

 

Welke functies heb je nog meer bekleed? 

Het verenigingsleven is me van huis uit meegegeven. Niet alleen je eigen hobby beoefenen maar ook een bijdrage leveren aan het geheel. Op mijn 17e pupillentrainer, op mijn 19e wedstrijdsecretaris jeugd op mijn 25e secretaris omniverening. Daarna portefeuille seniorenvoetbal, technisch manager, commercie, voorzitter AGOVV. Nauw betrokken geweest bij start en faillissement 2e avontuur betaald voetbal AGOVV.

 

Het Walking Football groeit gestaag volgens de KNVB. Hoe stimuleer je het verder dat onze senioren meer gebruik gaan maken van deze relatief jonge sport? 

Als Gold Stars Heracles geven wij DEMO s bij verenigingen in het verzorgingsgebied van Heracles. Houden samen met het Ouderenfonds voorlichtingen in de regio en adviseren nieuwe clubs over de organisatorische mogelijkheden en valkuilen. Daarnaast werken we nauw samen met 2 zorginstellingen in Twente. Zowel met TMZ als Thuisgenoten proberen we ouderen te betrekken bij Walking Football. Dit kan actief maar ook passief. Wij gaan naar hen toe en tijdens de Almelo City Cup bezoeken ze het toernooi na eerst van een lunch in de businessclub te hebben genoten

 

Waarom eigenlijk Gold Stars Heracles? Je hebt overal gezeten van west naar oost en nu weer het uiterste oosten? 

Verhuizing naar Almelo heeft mij bij Heracles gebracht Zo hebben we vrijwel voor elke leeftijdscategorie wel een voetbalvorm, van jong tot oud....zelfs Voetgolf is in opmars....Zie je ook nog kansen voor Walking Football voor ladies? Bij diverse teams in Nederland spelen ook dames mee. Beuningse boys is daar een mooi voorbeeld van. Voor zover ik weet zijn er 1 a 2 teams met louter dames. Dit kan zeker verder doorontwikkeld worden

 

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer of bestuurder? 

Gedurende de 90 jaren organiseerde AGOVV jaarlijks voorafgaande aan het seizoen grote wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord, PSV, Barcelona en zelfs het Nederlands Elftal. Duizenden toeschouwers kwamen hier jaarlijks op af. Tegen het Nederlands Elftal zelfs 14.000. Met een geweldig ingespeeld team stonden we jaarlijks garant voor duizenden guldens aan recette en horeca inkomsten.

 

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

De laatste jaren in de aanloop naar het hernieuwde profavontuur van AGOVV. Alle basisafspraken werden in snel tempo teniet gedaan. Ego s werden steeds belangrijker en een hautaine houding zorgde er voor dat samenwerking tussen de nieuwe proftak en de moedervereniging steeds moeilijker werd.

 

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Ik sluit op voorhand nooit iets uit. Voor mij is het belangrijkste criterium zowel in mijn beroepsmatige als mijn verenigingsleven altijd energie geweest. Krijg ik er energie van of niet.

 

Meest bijgebleven trainers, kader (en waarom):

Karel Bonsink bekend als levensgenieter maar een echte professional. Staat voor wat hij zegt . Is straight,maar ook flexibel. Peoplemanager Gert Kruys is zeer resultaat gericht. Zet spelers op scherp Evert Bleuming heeft veel oog voor details. Peter bosz rechtlijnig en ambitieus.

 

Meest bijgebleven voetballers/sters (en waarom):

Hendrie Kruzen weet mede spelers op de juiste wijze op verbeteringen te wijzen. Is toegankelijk eerlijk en heeft oog voor details

 

MENING Gold Stars Heracles:

Is een verzameling fantastische “oude “ mannen. Respecteren elkaars afkomst,kunde en levensvisie.

 

Wat zijn de speerpunten die wilt verbeteren bij Gold Stars Heracles?

Luisteren haha. Het gedrag is menigmaal erger dan bij pupillen. De trainer staat uitgebreid een vorm uit te leggen en de mannen hebben diverse onder onsjes en zijn aan het geinen. Wat een feest en respect voor de trainer.

 

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

Je stopt niet met voetballen als je ouder wordt, je wordt ouder als je stopt met voetballen.