Verstandig eten voor het sporten

De combinatie sporten en eten is voor veel mensen best lastig. Zeker als je sport om gewicht te verliezen, wil je eigenlijk niet te veel eten. Maar hoe zorg je dat je lichaam wel voldoende herstelt? GezondheidsNet vroeg het sportdiëtist Janneke Pieterson.

1. Wat eet je voor het sporten? "Van tevoren moet je er eigenlijk altijd voor zorgen dat je niet te veel eet. Daar kun je alleen maar last van krijgen: je lijf moet dan sporten en verteren op het zelfde moment.

Als je een aerobicslesje volgt in de sportschool, kun je prima een uur voor aanvang nog een of twee boterhammen of een stuk fruit eten.

Ga je intensiever sporten? Eet dan drie uur ervoor niets meer.

Bovenstaande adviezen zijn algemeen. Het hangt sterk af van wat je gaat doen en waar je tegen kunt. Bij het hardlopen zul je misschien meer last hebben van eten door de schokkende bewegingen, dan tijdens het wielrennen. Maar sommige mensen kunnen ook intensief sporten als ze een uur voor de training gegeten hebben. Sommige sporters trainen ’s ochtends graag op een lege maag. Dit kan prima als je de avond van tevoren normaal eet en ’s avonds niet sport. De glycogeenvoorraden- opgeslagen glucose (koolhydraten) - in je spieren zijn dan nog niet aangesproken. Alleen de voorraden in je lever gebruik je wel ’s nachts: als die op zijn kan dat resulteren in concentratietekort."