Max Caldas gelooft in brede motorische ontwikkeling kinderen

‘Of ze presteren vind ik totaal onbelangrijk’

 

Is voetbal wezenlijk anders dan andere sporten in telentontwikkeling?

 

Zo’n situatie creëren waar verschillende sportclubs op één terrein liggen of bij elkaar in de buurt zou in de ogen van Caldas geweldig zijn. Zijn kinderen Tygo, Emma, Sofia en Ben doen bijna allemaal aan drie of vier sporten. Tygo doet hockey, rugby, tennis en zwemmen. ‘Of ze presteren vind ik totaal onbelangrijk. Mensen geloven het soms niet, maar ik ben de minst fanatieke ouder. Ik zeg ook niets langs de lijn. Ik vraag alleen na de training of ze het leuk hebben gehad. Ik wil dat ze plezier hebben. En dat zie ik bij ze. Het is alleen voor ons gezin nogal puzzelen met al die verschillende sporten, maar ik geloof heilig in zo breed mogelijk bewegen. Daar word je een betere sporter en hockeyer van. De spelers in het Nederlands elftal zijn vooral de betere bewegers. Heel veel hockeyers in Oranje hebben affiniteit met heel veel sporten. Maar bij jeugdspelers is daar nog veel winst te boeken. Het lijkt me dat als je vijf keer in de week gaat hockeyen als jeugdspeler dat te eenzijdig is. Dan kan het aantal afvallers dat tijdens of na de middelbare school stopt ook groot zijn.’ 

 

Waar Caldas een hekel aan heeft bij sportende kinderen is dus de nadruk op presteren. ‘Dan kom je op een hockeyclub en dan zeggen ze trots dat hun jeugd landelijk speelt. Terwijl de jeugdopleiding gericht moet zijn op ontwikkeling en niet op winnen. Ik zie vaak een te grote nadruk op winnen en de landelijke competitie halen. Dat is een risico voor die kinderen.’

Bron Hockey.nl