‘Voor kinderen is twee keer trainen en een wedstrijd het maximum’

Na het enorme aantal reacties op de column van oud-international Rob Reckers die zijn verbazing uitsprak over kinderen die vijf keer per week hockeyen, vroeg hockey.nl aan KNHB-talentcoördinator Gerold Hoeben naar zijn visie. ‘Ik ben het helemaal eens met Rob. En ik ben ook erg blij met de reacties van de verschillende mensen op het artikel’, zegt Hoeben, die zich dag in dag uit bezig houdt met het opsporen en ontwikkelen van hockeytalenten en ook onderzoek deed onder oud-internationals. ‘Dit is uiteindelijk een maatschappelijke discussie. Kinderen bewegen aan de ene kant steeds minder. Dan is de reactie van de sportclub om steeds meer te gaan trainen. En dan ook nog op één sport. Daarmee worden kinderen sneller beter, maar is de duurzaamheid beperkter. Daarmee doel ik onder andere op de kans van overbelasting. Ik zie nu al veel meer blessures bij kinderen dan vroeger. Hielklachten. Hamstringblessures bij dertienjarigen. Dat komt omdat ze teveel eenzijdige sport bedrijven. Er wordt aan de ene kant minder buiten gespeeld, maar er wordt juist weer specifieker getraind. Daardoor ontwikkelen talenten een minder breed motorisch palet, omdat ze op jongere leeftijd teveel tijd aan één sport besteden. Terwijl hockey en tennis een fantastische combinatie is. Maar ook hockey en voetbal, turnen en judo.’ Bron Hockey.nl