De Dundoeken hangen weer boven de straten

Uit de Column van Erik Poel

 

Trek dit eens door in jouw favoriete sport?

De dundoeken hangen boven de straten, met de tekst: ‘De scholen zijn weer begonnen’. Nu wordt niet ieder kind blij van het idee weer de schoolbanken in te moeten, maar één ding vindt (bijna) iedere scholier toch weer fijn: lekker samen spelen en sporten op het schoolplein en in de gymzaal.

En daar ligt de grote uitdaging. Want kinderen bereiken is één ding, ze vasthouden is een tweede. Een mooi voorbeeld hiervan maakte ik onlangs mee. Op het schoolplein kwam een enthousiast jongetje naar mij toe om te vertellen dat hij mee had gedaan aan Menzis Tenniskids@school - hij wist dat ik bij de tennisbond werk. ‘Ik vond het superleuk’, zei hij. ‘Mooi zeg’, zei ik, ‘En nu?’ ‘Nu ga ik je judoën!’, antwoordde hij, al even enthousiast.

 

Op zich is het natuurlijk prima dat de kinderen verschillende sporten proberen. Maar als je ze nou zo geënthousiasmeerd hebt voor tennis, laten we dan toch ook kijken of we kunnen doorpakken. Je moet een vervolg aanbieden. Dat hoeft natuurlijk niet meteen in de vorm van een volledig lidmaatschap.

  • Maar zorg voor een paar extra proeflesjes;
  • bespreek met de trainer wat je kunt doen om de kinderen te verleiden om door te gaan.
  • Zodat het niet na zes weken tot een abrupt einde komt.
  • Doe iets, wees creatief.
  • Vraag ook eens bij jouw gemeente welke mogelijkheden er zijn.

Veel gemeenten investeren vanuit het Nationaal Sportakkoord in sport, om het zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken.

Bron KNLTB.nl