Stop met schreeuwen: hoe Zweden zich misdragende ouders aanpakte bij jeugdvoetbal

Een enquête in Zweden toonde de verbluffende impact die opdringerige ouders hadden op kinderen. Een op de drie had overwogen te stoppen met voetbal - dus besloten drie Stockholm-clubs om te handelen

 

Een ouder die naast een veld staat dat tegen zijn jonge kind schreeuwt tijdens een voetbalspel. Toch gebeurt het zo vaak. In feite lijkt het soms moeilijker om een jeugdspel te vinden met goed opgevoede ouders dan met misdragende ouders.

 

The Guardian schrijft dat Djurgarden, AIK en Hammarby samen met Volkswagen een enquête hebben laten afnemen bij 1016 voetbalouders om iets te doen aan schreeuwende ouders naast het veld. De clubs hadden al langer door dat die ouders een negatieve invloed uitoefenden op hun kinderen of op die van anderen en bestelden daarom een studie bij Survey Sampling International (SSI). Uit de resultaten blijkt dat een derde van de respondenten denkt dat hun kinderen al eens overwogen hebben om te stoppen met hun hobby door het, soms naar agressief neigende, gedrag van ouders. Daarnaast bleek ook dat 83 procent van de ondervraagde volwassenen een situatie herkende waarin andere ouders hun kind te hard pushten of overdreven kritiek uitten op de wedstrijdleiding.

 

Gedragscode voor ouders

Daarop besloten de drie Stockholmse clubs om samen een oplossing te zoeken. Het resultaat: een korte 'voetbalcode' in de naam van de ouders, die het supportersgedrag van volwassenen bij kinderwedstrijden moet veranderen. 'Ik, als ouder, zal er alles aan doen om mijn kind, andere kinderen,het personeel van de club, scheidsrechters en andere ouders te steunen tijdens trainingen en wedstrijden --en dat door een positief engagement.' Lees verder in het Zweedse Expressen