Vrijwilliger makkelijker aan de slag bij je club tijdens WW-uitkering

Het wordt makkelijker om vrijwilligerswerk te doen, zonder een WW-uitkering te verspelen. Minister Koolmees meldt aan de Tweede Kamer dat hij de voorwaarden verruimt. Daardoor kunnen mensen met WW straks bijvoorbeeld als vrijwilliger helpen bij een sportclub of ze kunnen een buurtbus rijden. Koolmees vindt vrijwilligerswerk een goede manier om werkervaring op te doen en om sociale contacten te onderhouden. "Dat kan helpen om snel weer betaald werk te vinden; bovendien is vrijwilligerswerk van groot belang voor de samenleving."

 

Nu kunnen mensen gekort worden als ze als vrijwilliger werken bij organisaties zonder een zogenoemde ANBI of SBBI-status. Die kunnen gebruikmaken van belastingvoordelen zoals de vrijstelling van schenk- of erfbelasting. Vanaf 1 januari kunnen vrijwilligers ook terecht bij organisaties zonder die status. Het UWV blijft wel controleren of de vrijwilliger geen betaald werk van de arbeidsmarkt verdringt. De vrijwilligersbaan mag niet eerder vervuld zijn geweest door een betaalde kracht. Verder mag er het afgelopen jaar geen vacature voor een betaalde functie zijn geweest en er mag geen te hoge vergoeding tegenover staan. Bron NOS