Waarom aan hockey geen droog brood te verdienen valt

Dit weekend stonden de dames op het EK hockey in de finale, na Engeland met 8-0 te hebben vernederd. De heren strijden in hetzelfde toernooi om de derde plaats. Hockey is de tweede teamsport van Nederland. Waarom is de sport dan nooit zo'n commercieel succes geworden als bijvoorbeeld voetbal?

 

Dat heeft volgens sportmarketeer Hans-Willem Dicke, zelf voormalig hockeyinternational, te maken met het gebrek aan televisie-inkomsten en ticketverkoop. "Er kijken nauwelijks mensen naar hockey. Er wordt, op de internationale wedstrijden na, geen entree geheven. Daardoor kent de sport in Nederland eigenlijk geen verdienmodel."

 

Natuurlijk, er voetballen veel meer mensen in Nederland. De KNVB telde in seizoen 2017/2018 dik 1,2 miljoen voetballende leden. Bij hockey zijn dat er een kwart daarvan: de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) telt 255.000 leden, bij 323 clubs. "Maar," zegt Dicke, "de commerciële waarde van een sport moet je niet afmeten aan het aantal beoefenaars, maar aan hoeveel mensen ernaar willen kijken."

Lees verder in RTLZ