Voetbaloverleg Zuidoost en omstreken! Hoe gaat het met het voetbal in Amsterdam Zuid Oost

Het doel van de avond (Kennismaken met elkaar en onderlinge samenwerking vergroten met als doel : kwaliteit van voetbal in Zuidoost verbeteren) werd duidelijk gemaakt. De vragen: Wat is hiervoor nodig? en Welke rol heb jij (als voetbalaanbieder) hierin? hopen we beantwoord te krijgen. Na een voorstelrondje van de aanwezigen, en het uitspreken van verwachtingen en huidige problemen binnen de aanbieder, werd de groep de uitkomsten van het voetbalonderzoek gepresenteerd.

 

Een aantal feiten uit het onderzoek :

 

Het onderzoek is gehouden onder jeugd tot 18 jaar. 3165 voetbalsters/voetballers, wonende in Zuidoost (postcodegebied 1101-1109), zijn ingeschreven bij de KNVB. 2048 daarvan spelen bij een voetbalaanbieder in Amsterdam. 1710 spelen bij één van de uitgenodigde clubs (54%) en 1047 bij een voetbalaanbieder in Zuidoost. Dat is dus 1/3 van het totaal (32%). 203 spelen bij een betaald voetbal organisatie (BVO), waarvan 92 bij AFC AJAX. De eerste drie clubs uit Amsterdam met de meeste spelers buiten Zuidoost zijn Zeeburgia (174), RAP (66) en TOB (65). TOB ligt daarvan het verste weg, 18,8 km vanaf het Bijlmersportpark. FC Amsterdam (10%), Abcoude (10%) en Zuidoost United (9%) zijn de clubs waar de meeste spelers spelen die woonachtig zijn in Zuidoost.

 

Conclusies uit het onderzoek:

Er is veel voetbaltalent in Zuidoost! Er spelen veel voetballers/sters buiten ZO. (68%) Er is 1 Meidenteam in Zuidoost (Geinburgia). Er spelen wel meiden tussen jongens bij andere voetbalaanbieders in Zuidoost. Jongeren die niet lid zijn van een vereniging willen wel voetballen maar met weinig/geen verplichtingen. Er is vraag naar competitie/activiteiten op pleintjes/cruijff-courts. Veel verenigingen kampen met kadertekort. Veel verenigingen willen graag (meer) bevoegde trainers/coaches en bestuursleden in hun organisatie. Er zijn nieuwe trends in voetbal : G-voetbal (o.a. CTO’70 en ZoU) en Walking Football (o.a. ZoU) Aansluiting vanuit de KML en NSA naar verenigingen kan beter Open clubs / Wijksportvereniging zijn nieuwe organisatievormen in opkomst. Door multi-problematieken (1-ouder/werk/oppas/financiën) zijn kinderen vaak geen lid van een sportaanbieder. Grote vraag naar (vrijblijvende) competities in de buurt en toernooitjes.

 

Vervolg op 19.9