Bardienst, schoonmaken: West-Brabantse sportclubs verplichten leden steeds vaker tot vrijwilligerswerk

Amateurclubs in West-Brabant zitten meer en meer in de knoei door een tekort aan vrijwilligers. Het loopt zelfs zo uit de hand dat vrijwilligerswerk vaker verplicht wordt voor leden.

 

Het voortbestaan van een amateurclub is steeds meer afhankelijk van vrijwilligers. Het aantal leden van de KNVB daalt al twee seizoen op rij, ondanks de sterke stijging van het vrouwenvoetbal.

 

De Nederlandse voetbalbond verklaart de afname door het afnemend aantal voetballende jongens. En hoe minder leden, hoe minder vrijwilligers er ingezet kunnen worden.

 

Zo kan het ook

 

Voorzitter Philip Bos van JEKA © Ron Magielse / Pix4Profs Maar het kan ook anders, zoals bij JEKA in Breda. De voetbalclub begon zo’n drie jaar geleden met teamtaken voor alle 118 teams. Naast het hart van de organisatie, waar veertig tot vijftig vrijwilligers de dienst uitmaken, krijgen teams taken op zich om wekelijks uit te voeren.

 

Voorzitter Philip Bos legt uit: ,,Pupillen vanaf 12 jaar krijgen taken en dan moet je denken aan het fluiten van wedstrijden of parkeerwacht zijn. De oudere jeugd vragen we vaak om bardiensten te draaien. In een ledenonderzoek dat wij recent hebben gehouden, is meer dan 90 procent heel tevreden met het clubgevoel bij JEKA en de sfeer binnen de club.”

Bron BN/DeStem