Waarom aan hockey geen droog brood te verdienen valt

Natuurlijk, er voetballen veel meer mensen in Nederland. De KNVB telde in seizoen 2017/2018 dik 1,2 miljoen voetballende leden. Bij hockey zijn dat er een kwart daarvan: de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) telt 255.000 leden, bij 323 clubs. "Maar," zegt Dicke, "de commerciële waarde van een sport moet je niet afmeten aan het aantal beoefenaars, maar aan hoeveel mensen ernaar willen kijken."

 

Hockey is daarbij niet echt een televisiesport. "Hockey is een snelle sport, en wordt gespeeld met een klein balletje. Om dat goed vast te leggen heb je veel camera's nodig, veel meer dan bij voetbal", legt Dicke uit. Die zijn er lang niet altijd. "Onder andere daardoor is de sport lastig te volgen op televisie." Gevolg: minder kijkers, minder geïnteresseerde adverteerders en dus minder inkomsten uit commercials.

 

Volgens Stichting Kijkonderzoek kijken er naar een wedstrijd van de Euro Hockey League tussen de 30.000 en 50.000 Nederlanders. "Vergelijk dat maar eens met samenvattingen uit de eredivisie, waar wekelijks 3 miljoen mensen naar kijken."

Bron RTLZ