· 

Passages uit de column van JAN DIRK VAN DER ZEE. Doe mee aan de discussie verandering in het jeugdvoetbal!!!

Plus en min Zo hebben we in het jeugdvoetbal te maken met een grote plus, maar ook een dikke min. De plus is dat we veel tevreden leden hebben die de veranderingen binnen het pupillenvoetbal hebben omarmd. Denk aan de kleine veldjes en aan het spelen met een spelbegeleider in plaats van een scheidsrechter.

 

Maar we zien ook een grote uitstroom bij jongens én meiden tussen 12 en 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat zij het voetbal te veel als een verplichting ervaren, hun team niet zien zitten, balen van de trainer (als die er al is) of vanwege weekendwerk of studiedruk liever voor een individuele sport als fitness kiezen. Met 3,7 miljoen beoefenaars is fitness uitgegroeid tot de grootste vorm van lichaamsbeweging in Nederland, ook in de jongere doelgroepen.

 

Willen we deze jongeren behouden voor het voetbal, dan zullen we het simpelweg leuker voor ze moeten maken.

  • Afscheid van het selectiebeleid. We weten van voetballende kinderen die niet bovenmatig getalenteerd zijn, dat ze het liefst met hun vrienden spelen.
  • Waarom laten we de voetballers niet zelf hun teams samenstellen?
  • Waarom niet op kleinere velden?
  • Competities te gaan werken van vier of zes speelronden?

Hoe zie jij de toekomst van het voetbal bij de midden en bovenbouw?

 

Wil je de hele column lezen? Naar de KNVB

Reactie schrijven

Commentaren: 0