· 

Therese weer naar wereldgoud voor Nederland

VALENCIA - De aanval op de gouden kroon van Therese Klompenhouwer kwam uit het verre oosten, maar op het eind van het WK dames klom de leading lady van het driebanden zelf weer op het hoogste podium. De magnifieke sportvrouw (36), Hollands glorie op het biljart en Europa's hoop in bange tijden, versloeg in de finale haar eeuwige rivale Orie Hida en heeft nu net als de 44-jarige Japanse vier wereldtitels op haar palmares. Voor dat prachtige succes in de biljartarena van het Ateneo de Valencia moest ze in het laatste traject één Koreaanse, één Cambodjaanse en één Japanse tegenstander verslaan. Therese Klompenhouwer deed het met de flair van de ware kampioene. De wereld kleurde weer goud voor Terri en oranje voor de fans die haar zo trouw hebben gesteund.

 

De wereldtitels zijn niet alleen het onvoorwaardelijke bewijs voor meer dan tien jaar hegemonie in het vrouwenbiljarten. Het Nederlandse volkslied klonk na afloop voor de biljartkoningin van oranje, die ook zeven keer onafgebroken Europees kampioene is en elf keer kampioene van haar land. De vraag na de nieuwe machtsgreep is hoe lang de suprematie nog zal duren: dit WK heeft niet aangetoond dat een nieuwe generatie op komst is om Therese Klompenhouwer in de komende jaren te bedreigen. Twee Aziaten, Orie Hida en Mi A Kim, kwamen nog het dichtst in de buurt met 30-21 en 30-22. De andere tegenstanders op weg naar de finaledag haalden niet eens de helft van Therese's caramboles.

 

Sruong Pheavy bezweek in de halve finale onder de druk tegen Klompenhouwer en bleef ver achter met 30-14 in 29. Orie Hida versloeg haar landgenote Ayako Sakai met 30-21 in 25 beurten. De finale was na de start, waarin Hida leidde met 6-0, maar Klompenhouwer onmiddellijk terugsloeg met 11-6, een demonstratie van macht van de Nederlandse, die met 15-10 leidde in de pauze en verder uitliep naar 30-21 in 27, zonder echte uitschieters met series.

 

Het verhaal van de kampioene over die finalepartij: ,,Ik heb eigenlijk gespeeld zoals in heel het toernooi: niet heel goed, maar degelijk, slim, toeslaan op de goede momenten en met flair. Ik voelde me mentaal sterker dan mijn tegenstanders en ben eigenlijk in geen enkele partij in gevaar geweest. Mijn kracht tegen Orie Hida was, dat als zij miste, ik vaak met 2 of 3 antwoordde. Dat heeft het verschil gemaakt. Ik was in elke wedstrijd vaster in de posities dan de rest. In al mijn partijen heb ik boven de 1 gemiddeld gespeeld, van de rest alleen Orie Hida twee keer. Dat zegt veel over het niveau van de concurrentie. Ik heb niet één slechte partij gespeeld en dat is best goed met zulke korte partijen naar 30 puntjes. Op zo'n lengte mag je niet alleen maar aan aanvallen denken. Je moet ook tactische beslissingen nemen en dat heb ik best goed gedaan. Ik slaagde er af en toe ook goed in om door de verdediging te breken.''

 

De analyse over het WK, ook aan de hand van de kampioene, was helder en klaar: Het Europese damesbiljarten hoopt al jaren tevergeefs op nieuwe sterren aan het firmament. Gülsen Degener doet nog altijd goed mee om finaleplaatsen, Steffi Daske en Jaimie Buelens waren lichtpuntjes. De Zuid-Amerikanen sturen jaarlijks kleurrijke en ambitieuze dames naar het WK podium, maar geen tegenstanders die Therese Klompenhouwer angst in kunnen boezemen. Wat overblijft zijn de verre Aziatische landen: een paar jonge Koreaanse meiden, de Japanse biljartgrootheid Orie Hida, dit jaar een nieuweling, Ayako Sakai, als uit het niets gekomen. En Sruong Pheavy uit Cambodja. Het Koreaanse talent Bo-Mi Kim is overgestapt naar de PBA organisatie en jammer dat een andere 18-jarige Koreaanse Jieun Han, die Klompenhouwer versloeg in de finale van New York, niet naar het WK mocht door een lage positie op de ranglijst.

 

,,We moeten zeker in Europa uitkijken dat we niet achterop geraken'', onderkent Therese Klompenhouwer. ,,Ik ga zelf nog zo lang mogelijk proberen titels te halen. Hoe lang ik dat kan volhouden, weet ik niet. De belangrijkste concurrentie komt uit Azië. Ik zie wel wat jonge Koreanen doorbreken en op termijn wereldkampioen worden. Wat ik nu zie, zijn dat er twee, een Koreaanse Mi A Kim en Sruong Pheavy van Cambodja. Ik hoop eerlijk gezegd dat mijn titel van nu ook weer een stimulans is, vooral in Nederland. Het betekent dat we een deelnemer meer mogen sturen. Maar goed: ik zeg het al een paar jaar, we komen niet echt dichter bij de top in Europa. Dat baart wel zorgen. De Aziatische meiden hebben meer mogelijkheden dan wij hier, maar toch heb ik wel hoop.''

 

Paul Brekelmans, die met de Sectie Driebanden van de KNBB (Nederlandse bond) in de komende drie jaar het WK driebanden voor junioren en dames in Nederland organiseert, ziet desondanks veel perspectief: ,,Wij zijn verschrikkelijk blij met de overwinning van Therese, het boegbeeld van het damesbiljarten. Mooi dat we volgend jaar de titelhoudster uit eigen land naar voren kunnen schuiven. Het is mooi om te zien dat de concurrentie nadrukkelijk aan de deur klopt. Dat zullen ze de komende jaren bij het WK in Nederland zeker laten zien. Voor Nederland heeft Joke Breur ook een geweldig toernooi gespeeld, Karina Jetten had jammer genoeg een zware loting.''