· 

Praat MET spelers, NIET OVER spelers


Het aantal leden nemen af! 

 

Bij de meeste verenigingen wordt bijna alles beslist over spelers. In feite is de club voor de spelers. Het voetbal(het spel) is voor de spelers, echter de grote mensen bepalen wat kinderen moeten doen.

Na jaren van ik gebied cultuur moeten we toch lijdzaam toezien dat het ledenaantal aan het verminderen is, zeker bij de midden en bovenbouw. 

We kunnen wachten tot instanties, de bond of andere organisaties met ideeën komen. Maar je kunt ook zelf komen met ideeën door logisch na te denken. De maatschappij verandert, kinderen veranderen mee, de uitdagingen, de verlokkingen naast het voetbal zijn vele malen groter geworden en het aantal spelers hebben niet meer van "oh ik moet voetballen" spullen pakken en lekker naar de club....Die tijd is voorbij want tegenwoordig zijn er zoveel zaken die kinderen triggeren om het voetbal links te laten liggen en andere keuzes te maken. 

Hoe krijgen we kinderen toch betrokken bij het voetbal? Hebben we ooit wel eens vragen gesteld aan de kinderen wat zij vinden van de voetbalclub? Wat zou jij anders willen zien bij de club? Wat mis je bij de club? Wil je meepraten met de club? Wat zou je willen toevoegen aan de club? Vind je voetbal nog wel leuk? Hoe vind je de trainingen, de coaching? Kinderen praten al mee vanaf 11 jaar, misschien wel jonger en weten donders goed wat ze willen.

 

Praktijk!

 

In ieder kind schuilt een uniek talent!

Hebben we weleens individueel gesproken met de spelers? Of bepalen wij wat goed voor ze is? Ga eens individiuele gesprekken aan met elk spelend lid en vraag eens wat ze nu doen op school, in hun vrije tijd, waar ze met hun vrienden plezier in vinden. De ene speler wilde  later in de marketing, de ander wilde met zijn handen werken en een 3e wilde graag de horeca in. Een speler van de JO17 wilde graag trainer worden in de toekomst.....

Daarnaast konden ze hun droom nastreven om heel goed te worden. En lieten spelers samen komen, eens per 2 maanden in een soort spelersraad en kwamen met ideeën. Zo bleek dat de voetbalvereniging een vereniging was waarbij spelers belangrijk werden gemaakt. Nu bleek opeens dat het gras bij de eigen club wel degelijk groener was dan bij een andere club.

 

Na de gesprekken:

Wat bleek? De ene speler kwam met een idee om meer sponsors te binden, de ander kwam met het idee een spelershoek om na de wedstrijden te chillen, en een speler wilde graag eens de kleedkamers in de zomer onderhanden nemen. Kwam mooi uit samen met zijn stage bij een bouwbedrijf. Oh ja die speler van de JO17 kreeg een cursus aangeboden en voor 2 jaar vastgelegd als trainer bij de onderbouw. Is dit geen clubbinding? Het leuke was dat meer spelers zich aanboden om de helpende hand te bieden. Inmiddels heeft de club nu al 5 pupillentrainers uit eigen gelederen die na de cursus een team trainen. En nog gediplomeerd ook!

 

Spelersraad

Stel een spelersraad in en laat spelers met elkaar praten wat ze nu eigenlijk willen met de vereniging. Je zult zien dat de mooiste ideeën besproken worden. En bespreek dat weer met de jeugdcommissie. Wij senioren zijn bekend om problemen te benoemen, dat zit in de aard van de mens lijkt wel, maar waarom laten we kinderen niet praten over oplossingen! Wedden als we in gesprek gaan dat ze langer blijven?

 

Probeer het eens en praat met de spelers maar gelieve niet over ze!


Marcel Wagenhuis    


Wil je hierover meer weten en ervaar je dezelfde problemen? Mail via onderstaand mailadres en we nemen kontakt op        

mail@sport-totaal.nl