Kind op voetbal? Dan ouder ook verplicht clublid

Ouders die hun kinderen opgeven als lid van de voetbalclub, moeten zelf ook verplicht lid worden van de vereniging. Op die manier kunnen ze niet meer uit onder verplichte ledentaken, oftewel vrijwilligerswerk. Wie weigert, is niet welkom.

 

Met dat plan voor het 'gecombineerde kind-ouder-lidmaatschap' hooen een aantal clubs een antwoord te hebben gevonden op het vrijwilligerstekort dat veel verenigingen parten speelt.

 

,,Dit idee is door de leden zelf geopperd’’, zegt een-voorzitter van één van de verenigingen. ,,Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds krijgen ouders veel meer inspraak en invloed doordat ze straks clublid zijn. Dat vergroot, zo hopen wij, hun betrokkenheid. Anderzijds horen bij een lidmaatschap van een vereniging niet alleen rechten, maar ook plichten. In onze statuten leggen wij vast dat al onze leden verplicht zijn om ledentaken uit te voeren.’’

 

Voetbalbond KNVB juicht het initiatief toe. ,,We moeten allemaal denken in oplossingen’’, zegt een woordvoerder. ,,Het is goed dat clubs buiten dit buiten de gebaande paden doen, om ouders meer bij het verenigingsleven te betrekken. Zolang het maar in goede samenspraak met de leden gebeurt.’’