· 

Nieuwe competitie O16, O18, O21 en O23

Op de bondsvergadering van 16 december 2019 is het voorstel aangenomen om vanaf het seizoen 2020/’21 het jeugdvoetbal op een andere manier te structureren. De herstructurering houdt onder meer in dat er vier nieuwe competities worden opgezet. Dit betekent dat er volgend seizoen wordt afgetrapt in een nieuwe Onder 23, Onder 21, Onder 18 en Onder 16 competitie. Verder wordt er in de topcompetities van bijna alle leeftijdscategorieën gespeeld in een gewijzigde competitiestructuur.       

    

Zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal is het vanuit de ‘jeugd’ naar het eerste elftal voor veel spelers moeilijk om uiteindelijk de stap naar het eerste elftal te maken en om hierbij regelmatig competitieve wedstrijden te spelen. In de fase dat spelers (nog) niet in het eerste elftal spelen, maar ook geen jeugdspelers meer zijn, was er, tot dusver geen goede volwaardige competitie. Dit beperkte de ontwikkeling van veel jonge spelers terwijl de ambitie juist is om talent te ontwikkelen. Hier kwam de vraag van zowel betaald- als amateurvoetbalclubs aan de KNVB vandaan om een Onder 21 en Onder 23 competitie te realiseren. In deze nieuwe competities zijn er promotie/degradatie mogelijkheden om te voldoen aan een podium van goede competitieve wedstrijden voor deze leeftijdsgroep.