· 

Hoe modern is een oud docent?

Helaas zien werkgevers en instellingen dat na de 50 jaar oud werknemers en vrijwilligers toch wel klaar zijn. Tenminste dat is de beeldvorming! Maar is dat wel zo?

Van de week sta ik in de supermarkt een produkt te promoten van een A merk. Het verbaasde mij niets dat mensen na het proeven dat product niet kochten. Waarom denk je dan....heel simpel. Verkoop een product waar je doelgroep komt en niet promoten waar de doelgroep niet komt. De meeste klanten waren expats, Italianen, Spanjaarden, Fransen, Portugezen, Duiters, Engelsen. Helaas ken ik geen Spaans, Italiaans of Portugees en 20% waren nederlanders.

Als senior zei ik al, dit heeft geen zin, ga daar waar je doelgroep komt. Logisch toch?

 

Voetbal

 

Is dat ook met voetbal zo? Ik zie steeds meer jong kader, bij bonden en clubs.

En de senioren die modern denken en in het heden en toekomst kunnen kijken zie je dat clubs het steeds beter doen. Hoe dat komt? Logisch nadenken en werken volgens een bepaalde vsie en missie en vooral bevlogenheid met de bedoeling hierin iedereen mee te krijgen. Een technisch beleidsplan die klopt voor de club waar hij of zij voor werkt. Geen hap snap beslissingen maar met structuur en goede organisatie. Dat zie ik niet zo gauw terug bij verschillende organisaties,. waar de jeugd regeert en denken het wiel te hebben uitgevonden, maar blijkt dat er nog voldoende haken en ogen zijn en veel weerstand van anderen op hun weg vinden.

 

Daarom staat de senior en ex docenten met beide benen op de moderne hedendaagse grond. Niet met de trein willen meegaan maar stapsgewijs het plan doorvoeren waarbij ieder kaderlid wordt gehoord en meegenomen in het proces. 

Of je nu van pupillen naar de junioren gaat of de junioren naar de senioren. Of bestuurders, kader die hun senioren selectie ten koste van alles ingevuld willen hebben met nog lang niet volgroeide jeugdspelers. Goede oud docenten trappen dan op een rem en hebben daar een reden voor. Logisch nadenken...we hebben niet voor niets een jeugdopleiding?

Wellicht kunnen ze daar in Zeist ook nog wel wat senioren en ex docenten met een moderne blik meenemen in het opleidingsproces? Schrijf ze niet af om leeftijd maar geef ze juist een langdurig contract? Je hebt ze nodig!

 

Fijne dag!