· 

Teledoc KEEPER van Johan Kramer maandag 15 juni bij de NTR op NPO 2

Maandag 15 juni, 20.00 uur bij de NTR op NPO 2: de Teledoc KEEPER van Johan Kramer, een visuele reis langs de kale doelgebieden van de vele amateurvoetbalvelden in Nederland.


De meeste aandacht bij een voetbalwedstrijd gaat altijd uit naar de mooie acties en goals van de sterspelers. De keeper komt alleen ter sprake als hij of zij een fout heeft gemaakt. Over de doelwachter wordt ook wel gezegd: waar hij loopt, groeit geen gras meer.

 

KEEPER is een genuanceerde en bij vlagen tragikomische, psychologische zoektocht naar de motivatie en karaktereigenschappen van doelverdedigers. Vijf eigenzinnige voetbalkeepers en een voetbalcommentator laten ons voelen hoe spannend en vreemd het is om heel alleen, in een veel te groot doel, te wachten op het onvermijdelijke tegendoelpunt.

 

We staan langs de lijn bij een jonge keeper uit Terschelling tijdens zijn zwaarste wedstrijd ooit. We volgen de oudste keeper van Nederland die maar blijft duiken. We zien een keeper uit de Eredivisie Vrouwen het ene na het andere doelpunt tegen krijgen en staan in de Bollenstreek achter het doel bij de voormalige doelman van het Syrische nationale elftal. Keeper en voetbaljournalist Sjoerd Mossou leert ons dat keepershandschoenen elke keer ‘anders’ uit de tas kunnen komen en commentator (en oud-keeper) Leo Oldenburger legt uit waarom keepers zoveel op brandweermensen lijken.

 

Wat beweegt deze keepers om week in week uit de nul te proberen te houden? Waarom pijnigen ze zichzelf? “Het is fijn als je als keeper een beetje gek bent.” Na het zien van deze Teledoc zul je nooit meer hetzelfde naar de keeper kijken.

 

Regisseur Johan Kramer was eerder verantwoordelijk voor de veelbekroonde documentaire The Other Final en de speelfilms Sing for Dafur en Johan Primero. De Teledoc KEEPER is een coproductie van Halal en de NTR, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

 

Regisseur Johan Kramer was eerder verantwoordelijk voor de veelbekroonde documentaire The Other Final en de speelfilms Sing for Dafur en Johan Primero. De Teledoc KEEPER is een coproductie van Halal en de NTR, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.