· 

Wat doe je als een speler een driftbui krijgt en van het veld afloopt?

Hoe ga je om met pesten of ander ongewenst gedrag in een team? Met dit soort vragen liepen de jeugdleiders van voetbalvereniging VV Hegelsom rond. Een speciaal voor de club ontwikkelde cursus geeft hun handvaten en tips.

 

Het idee voor de cursus ontstond een jaar geleden, vertelt jeugdleider/technisch coördinator JO7-8-9 Twan van de Rijdt. “Veel trainers gaven aan dat zij het moeilijk vinden om met ongewenst gedrag om te gaan. Ze weten niet altijd hoe ze daarop moeten reageren. In overleg met het bestuur besloten we daar iets aan te gaan doen.” “Zelf ben ik werkzaam binnen het onderwijs”, geeft Janine Verbruggen, wedstrijdsecretaris bij de jeugd, aan. “Wij starten elk jaar door samen met de klas afspraken maken.

 

Door af te spreken hoe we met bepaalde situaties omgaan, weet iedereen waar hij aan toe is. Dat misten we binnen de club. We hebben een enquête gehouden onder de leiders en hen gevraagd waar zij tegenaan lopen. We merkten dat er duidelijk behoefte was aan een handleiding.

” Er werd een werkgroep opgesteld, genaamd Pedagogische sfeer, samengesteld uit trainers, ouders en vertegenwoordiging van technische commissie jeugd en jeugdbestuur. Vervolgens werd onder andere bij de KNVB en NOC*NSF navraag gedaan naar al bestaande trainingen. Van de Rijdt: “We wilden namelijk niet het wiel opnieuw uitvinden. We vonden echter niet iets wat precies bij onze vragen aansloot.

We hebben daarom contact opgenomen met Arnoud Jonker van voetbalschool 4-Skills. In samenspraak met ons heeft hij een cursus geschreven, die bestaat uit vier avonden.” De cursus is op maat gemaakt, zegt Verbruggen. “We vonden daarbij belangrijk dat het een laagdrempelige cursus is, met veel praktijkvoorbeelden. Daarbij is Jonker een buitenstaander die objectief naar de club kan kijken.” Om de cursus te kunnen financieren klopte de vereniging onder andere aan bij gemeente Horst aan de Maas. Die reageerde enthousiast en heeft het project aangemerkt als pilot.

 

Ook werden andere sportverenigingen benaderd. Van de Rijdt: “Wij zijn niet de enige club die hier tegenaan loopt, waarom zou je elkaar dan niet helpen? RKsv Wittenhorst en SV Melderslo hebben zich ook aangesloten. We hebben inmiddels drie avonden achter de rug en het is mooi om te zien hoe de trainers ervaringen uitwisselen. Dat is goed voor de band onderling.” Na afloop van de cursus hoopt de werkgroep een stappenplan op papier te kunnen zetten waar ieder zich aan kan houden. Verbruggen: “Zo weten ouders, maar bijvoorbeeld ook nieuwe leiders wat de afspraken zijn.” De reacties zijn tot nog toe erg enthousiast, zeggen de twee. Van de Rijdt: “Trainers zorgen voor de jeugd en de club zorgt voor de trainers.”