· 

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal DE MOOISTE UITDAGING KOMT NU

Sinds de introductie van de coronamaatregelen wordt er in Nederland massaal minder bewogen, blijkt uit recent onderzoek van sportkoepel NOC*NSF. Waren er vorig jaar nog wekelijks 10,4 miljoen Nederlanders aan het sporten, inmiddels zijn dat er nog maar 8,7 miljoen.

 

Vooral jonge kinderen tussen de zes en twaalf jaar zijn de dupe. Zij gingen van 1,3 miljoen actieve sporters in 2019 naar 800.000 nu, een daling van 35 procent. Ook de jeugd tot achttien jaar beweegt aanzienlijk minder met een afname van 13 procent. Alleen jongvolwassenen, tussen de 19 en 30, lieten zich door de coronamaatregelen het minst uit het veld slaan: een vermindering van slechts 3 procent.

 

Plaats deze cijfers tegen de achtergrond van het groeiend aantal kinderen met overgewicht en afnemende motorische vaardigheden en er is sprake van een extra zorgelijke ontwikkeling die door de virusuitbraak wordt veroorzaakt.

 

Volgende stap

 

Het was daarom een verstandig kabinetsbesluit om de jeugd tot en met 18 jaar weer te laten voetballen. Nog mooier was het om te zien hoe het grootste deel van de voetbalclubs hiermee omsprong. Want na de persconferentie van twee weken terug, wist het overgrote deel van de verenigingen geruisloos op de nieuwe situatie in te spelen. Bijna 100 procent had binnen een paar dagen de logistieke puzzel gelegd, die door het RIVM wordt verlangd om veilig te kunnen voetballen. Collega Ralf Reniers, verantwoordelijk voor de coördinatie van de herstart van voetbalverenigingen: “De creativiteit en organisatiekracht bij verenigingen is indrukwekkend. Besef bovendien: het zijn vrijwilligersorganisaties.”

 

“De creativiteit en organisatiekracht bij verenigingen is indrukwekkend”

 

Nu de volgende stap. Want na de persconferentie van afgelopen donderdagavond hebben we misschien wel de mooiste uitdaging. Als het coronavirus onder controle kan worden gehouden, kunnen we vanaf 1 september starten met de competities en mogen voetballers van alle leeftijden nú al de wei in. Omdat de meeste mensen voorlopig niet op vakantie gaan, biedt dat mogelijkheden om de leukste voetbalzomer ooit te organiseren en daarmee de ideale seizoenvoorbereiding te treffen.

 

Check hiervoor knvb.nl/samenvooruit en trainingsplatform Rinus. Inspiratiesites die in de afgelopen dagen al door honderdduizend clubmensen zijn geraadpleegd

Bron KNVB