· 

ADO’20 BEHANDELT ALLE JEUGDSPELERS GELIJK. Ook de laatbloeiers een kans!

Waar normaal bij ADO’20 al bij de kabouters de beste voetballers bij elkaar werden gezocht, gaat de club vanaf volgend seizoen alle jeugdspelers in onder 8 gelijk behandelen. „Zo krijgen de laatbloeiers ook een kans”, vertelt hoofd jeugdopleidingen Pasquale Hoekman.

 

De afgelopen weken zijn al de eerste trainingen geweest van project gelijke en gemengde kansen, zoals de pilot heet. „Normaal worden de beste kabouters gescout voor O8-1 en -2 en speelt die groep apart. Hierdoor krijgt deze groep gedurende de jeugdopleiding meer aandacht dan de andere spelers, waardoor ongelijkheid wordt gecreëerd. Maar recentelijk wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vroegtijdige selectie niet meer de beste manier is om spelers op te leiden en talent te herkennen”, legt Hoekman uit. De KNVB wil daarom het jeugdvoetbal anders gaan organiseren. „De ontwikkeling van kinderen verloopt heel grillig en is bij elke jongen of meisje verschillend.”

 

ADO’20 is de eerste club in de regio die met de nieuwe aanpak gaat werken. „De spelers worden gedurende een seizoen twee keer ingedeeld voor de wedstrijdteams. Op basis van hun ontwikkeling delen we de spelersgroep op in drie categorieën. De teams worden evenredig samengesteld uit spelers uit die drie verschillende groepen. Zo kunnen de minder ontwikkelde voetballers zich optrekken aan de goede en krijgen de betere spelers meer verantwoordelijkheid.” Voor de echt grote talenten blijft er uiteraard ook oog. „Die dagen wij uit door bijvoorbeeld in een hogere leeftijdscategorie te laten spelen en trainen.”

 

Alle spelers gaan gelijktijdig trainen. Wij hebben ervoor gekozen om te trainen op basis van vier verschillende samenstellingen: „Eerst volgens postcode, zodat ze met vriendjes of vriendinnetjes kunnen spelen, daarna op lichaamslengte, vervolgens op biologische leeftijd (op basis van de geboortemaand), om te sluiten met een willekeurig indeling.”

 

Daardoor lopen de prestatieve en recreatieve spelers, jongens en meisjes door elkaar. „Bij de kabouters zijn de kinderen dat al gewend. Voor de ouders zal het ook wennen zijn, maar in Nederland werken al 50 clubs met succes zo.”

 

De Heemskerkse club wil het project de komende seizoenen ook uit gaan rollen in andere leeftijdscategorien als de pilot succesvol is.

BRON ADO '20