'De sportdeelname bij kinderen is echt extreem achteruit gehold'

De Nederlandse sportwereld kwam tijdens de coronacrisis tot stilstand. Clubs gingen op slot, velden en hallen werden verboden terrein. De lockdown laat zijn sporen achter bij sporters en hun clubs. Met onze manager sportparticipatie Richard Kaper kijken we naar de impact van de sportloze periode en gaan we in op de belangrijkste conclusies uit het vandaag verschenen rapport ‘Zo sport Nederland’.

 

In april zijn er 1,3 miljoen mensen in ons land minder gaan sporten. Was jij verrast door dat aantal?

 

"Ja en nee. Ik had een fikse daling wel verwacht, het aantal is natuurlijk heftig. Maar bedenk eens dat er twee miljoen mensen geregeld aan fitness doet, één miljoen wekelijks zwemt en honderdduizenden volwassenen regelmatig tennissen. Die konden in april niet terecht bij hun favoriete sportschool of tennisclubs, die waren immers allemaal dicht. Een grote groep gaat dan kennelijk op zoek naar wat wel kan. Die uit zijn bewegingsbehoefte op een andere manier en wil blijven sporten. Dat is een hoopvolle ontwikkeling. Je ziet zelfs dat de volwassen die gewoonlijk al meer dan eens per week sportten, tijdens de lockdown dit nog vaker zijn gaan doen."

Lees verder bij NOCNSF