Historie: Erik Nieuwenhuis is niets veranderd...Ook niet in zijn zienswijze.

Gedreven voetbaldier Erik Nieuwenhuis: ‘Mentaliteit bepaalt of “ze” er komen!’

 

Dit jonge magazinevoor leergierige trainers in de laagste echelons, legt graag contact met clubs, die een flore rende jeugdopleiding kennen. Het kan ook anders. De laatste jaren is het fenomeen voetbalschool in opkomst gekomen. Die voetbalscholen kunnen dan ingehuurd worden door clubs, die de menskracht en know how ontberen om hun prilste jeugd te voorzien van de nodige (basis)kennis. Dat hun dan weer verder helpt op de lange weg, die een voetbalcarr i è re kan duren, zich al of niet afspelend op het hoogste (amateur)niveau. Eén van die voetbalscholen is “Het Groene Hart ” . Dat op haar beurt weer een trainer inhuurt (specifiek voor de techniek), om de jeugd te onderr i c hten in de fijne kneepjes om de tegenstander eens “lekker” op het verkeerde been te zetten! Dit blad wil U nader kennis laten maken met techniektrainer Erik Nieuwenhuis. Daartoe maakten wij een afspraak met ‘m vlak vóór één van zijn trainingen. Aldus togen wij op een stormachtige woensdagmiddag naar de VV Rijnstreek in Nieuwerbrug, alwaar Voetbalschool Het Groene Hart, haar trainingen houdt.

 

Nieuwenhuis blijkt van 27 mei 1965 en oorspronkelijk afkomstig uit Deventer. Woont met echtgenote en twee kinderen (17 en 14) al jaren in Zwolle en is werkzaam bij energieproducent Essent als accountmanager(Inmiddels Full Time trainer). Een drukke en afwisselende job, dat bij ons meteen de vraag deed rijzen, hoe hij het plooit om dan nog zoveel tijd te kunnen spenderen aan zijn trainershobby. “Een kwestie van goed plannen en agenderen”, is zijn antwoord en verklaart nader: “Ik kan het goed combineren met ‘t thuisfront en Essent, waardoor er 10 uur in de week ontstaat om mij uit te leven op het veld”. Maar voordat hij losbarst over zijn trainingen, eerst even het eigen voetbalverleden. “Ik heb van mijn 6e tot aan mijn 13e bij HTC gespeeld als linkermiddenvelder in alle standaardteams. Op mijn 14e heb ik de overstap gemaakt naar hoofdklasser VV Berkum. Op diezelfde leeftijd heb ik in twee trainingsweken op Papendal, techniekles gehad van Wiel Coerver. Mede door hem, heb ik de techniek in beide benen eigen gemaakt, waar ik veel plezier aan beleef. Het mag dan ook meteen duidelijk zijn, dat ik een adept ben van de Coerver- en Meulensteenmethode. Ik speelde in alle standaard jeugdteams van Berkum en in verscheidene KNVB regio-elftallen. Op mijn 17e debuteerde ik in het eerste elftal. Altijd op de linkerwing gespeeld. Ik was en ben een echte linkspoot. Was net zo makkelijk de snelle en frêle linksbuiten als de stugge en onpasseerbare linksback of de zwoegende en gatentrekkende middenvelder! Op mijn 36e ben ik gestopt”.

 

Trainersactiviteiten

Hij heeft diverse opleidingen gevolgd als jeugdvoetbaltrainer. Is gecertificeerd Meulensteen Techniektrainer en heeft de Workshop Talentherkenning middels YTDI gevolgd.

 

Als je als lezer zijn lijstje huidige werkzaamheden in de voetbalwereld beschouwt, ben je rap geïmponeerd. Wij beginnen bij zijn BVO ervaring: hij werkt bij FC Zwolle als Scout en Techniektrainer op het nieuwe project van de KNVB i.s.m. amateur - en profafdelingen van BVO’s. Dat komt samen in de KRVT. Die letters staan voor KNVB Regionale Voetbaltraining voor Talentvolle Epupillen. Hij is techniektrainer bij Voetbalschool Noord, locatie Drachten/Leeuwarden (zondag’s ochtends Drachten 10 trainingen, vrijdag’s avonds Leeuwarden 10 trainingen); Robur et Velocitas (A t/m de E pupillen op woensdagavond) en Voetbalschool Het Groene Hart op woensdagmiddag.

Is actief bij Sportpartners Innovation Inn Football, tijdens de jaarlijkse Nederlandse Techniek Kampioenschappen (NTK/NVO) en Nederlandse Voetbalschoolkampioenschappen. Verder verzorgt hij op aanvraag Clinics en Train de Trainer Jeugdkader. Hiervoor is een programma ontwikkeld volgens de Meulensteen methode in samenwerking met Voetbalschool ’t Groene Hart. In 4 leerplannen wordt het kader wegwijs gemaakt in de trainersbeginselen.

 

Zie daarvoor www.voetbalscholen.com/informatie.php. Ten leste is hij actief bij de KNVB pupillen/junioren Nikedagen, tijdens zomervakanties. Voorwaar een imposante lijst. Maar het is hem nog niet genoeg. Hij heeft nog een gaatje gevonden in zijn agenda. Tijdens het gesprek gaf hij dit blad de primeur van nagelnieuwe trainingssessies, n.l. de Camping techniektrainingen. Het voert ons te ver om hier dieper op in te gaan. Wij kunnen u hiervoor direct verwijzen naar de website voor alle informatie: www.voetbalscholen.com/campingtechniektraining.php Willen leren De tijd die hij spendeert aan al die trainingssessies en de trainingen zelf…...het gaat hem ogenschijnlijk allemaal makkelijk af. Wij sloegen hem belangstellend gade tijdens de training bij Het Groene Hart. De youngsters hingen hem aan de lippen en renden fanatiek achter de bal aan, die, door het stormweer voortgedreven, nog extra hard over het veld raasde en moeilijk onder controle te brengen was. Na de training vertrouwde hij ons toe: “Trainen in wedstrijdsituaties is het leukste en doe ik het liefste om het dan te vertalen naar trainingsvormen. Ik reik aan en laat ze het uitproberen en dwing ze vragen te stellen. Ik blijk spelertjes beter te kunnen maken vanuit eigen basis. En die heb ik geleerd te zien, te herkennen en te onderkennen.

 

De Meulensteen visie geeft ook duidelijk aan, wat je nodig hebt voor functionele technieken per positie. Ik trap een open deur in als ik stel, dat een verdediger anders denkt dan een aanvaller. Maar door veel te oefenen, leer je ze eigen keuzes te laten maken. Als de mentaliteit goed is, dan komen die kids er wel!”, zegt hij tot besluit. In het bijgaande kader en de gepubliceerde oefenvormen, kunt u op papier een trainingssessie van Erik Nieuwenhuis “meemaken”.  

 

“In de rust met 4-0 achter? Dan niet praten over wat fout ging, maar juist de vraag stellen: Wat ging er GOED? En dan: wat kunnen we veranderen? In pupillenvoetbal is ‘t niet erg om een keertje met 4-0 te verliezen. Als er in een wedstrijd maar plezier is beleefd en inzet is getoond.” “Geduld oefenen. Pas dan heb je profijt van trainingen!” “Bewegingen met beide benen toe laten passen in tuin of op straat, later in wedstrijden. Je leert ze aan, door veel te herhalen in afwisselende organisatievormen. Daardoor leren ze ook situaties herkennen, er op in te spelen en op te lossen.”

 

“Volgens mij dien je als club eerst een visie te ontwikkelen, om dan bij die visie een trainer te zoeken. Maar al te vaak is het in de praktijk precies omgekeerd.”