· 

Slepende onenigheid tussen VoetbalTV en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Maarten Hofner directeur van VoetbalTV vraagt de hulp van deelnemende voetbalclubs:

 

"We hebben jullie stem nodig!"

 

Wat is er aan de hand?

Zoals bij jullie bekend, heeft VoetbalTV vanaf het begin in 2017 veel zorg besteed aan privacy bij de ontwikkeling van onze dienstverlening en ons platform. Hierbij is uitgebreid advies van gespecialiseerde externe privacy juristen ingewonnen. Samen met VoetbalTV heeft jullie vereniging alle maatregelen genomen om de privacy van alle betrokkenen op en langs het voetbalveld te waarborgen. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat VoetbalTV hierdoor beelden voor de amateurvoetballers toegankelijk maakt op een manier die volledig gereguleerd is en voldoet aan de privacywetgeving (AVG).

We voelen ons hierin gesterkt door het feit dat de gemeente Amsterdam ons privacybeleid na een uitgebreide beoordeling positief heeft bevonden en dat ook aan de Amsterdamse verenigingen per brief heeft laten weten. Maar ook voelen we ons gesterkt in ons oordeel omdat, sinds de oprichting van VoetbalTV, geen enkel voetbalteam ons heeft gevraagd om te stoppen met het opnemen van hun wedstrijd, terwijl we de functionaliteit hiervoor hebben gebouwd en gecommuniceerd. Integendeel, van meerdere verenigingen hebben we juist teruggehoord dat teams zelfs vragen wanneer zij op ‘het VoetbalTV-veld’ mogen spelen.

 

Sinds 1 november 2019 geeft de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) echter een compleet nieuwe uitleg aan de privacywet waarop we onze dienstverlening hebben ontwikkeld. Op basis van deze nieuwe zienswijze stelt de AP dat VoetbalTV geen wettelijke grondslag - het zogenaamde ‘gerechtvaardigd belang’ - heeft voor het uitzenden van de voetbalbeelden. Bron ASWH