Waarom kan en mag iedereen (jeugd) voetbaltraining geven?

Het merkwaardige van het amateurvoetbal is dat iedereen zo maar trainer kan worden van een jeugdteam. Diploma’s? Nee, heb je niet nodig. Zelf kunnen voetballen? Hoeft niet. Goed om kunnen gaan met kinderen? Geen vereiste. Het voor kunnen doen of iets uit kunnen leggen? Nee. Positief coachen? Geen mens die er om maalt!

 

Staalhard komt het er op neer dat in de amateuristische tak van de voetbalwereld er vaak geen enkele eis wordt gesteld aan een jeugdtrainer. Heb jij zin en tijd? Oke, mag jij het doen. Zijn wij er vanaf. Dat is het gemakzuchtige uitgangspunt bij veel clubs en ouders. En dan kun je wel eens behoorlijk veel pech hebben als enthousiaste jeugdvoetballer die niet kan wachten op zijn eerste training en wedstrijd.

 

Daar sta je dan op je eerste dag met je nieuwe schoenen, een naar nieuw ruikend shirtje en met kloppend hartje. Om vervolgens training te krijgen van de papa van Sven; het dikke joch van school. Kun je een uur in rijtjes gaan staan of achter ballen aanrennen die de papa van Sven onder heel hard gelach hoog de lucht in knalt. Kan de papa van Sven ondertussen een shaggie draaien. Oh, wat hebben ze dat seizoen veel geleerd.

Lees verder in Daardan