Sterk geboortemaandeffect in het Nederlandse jeugdvoetbal

Een kind dat in december geboren wordt, heeft minder kans om geselecteerd te worden voor een hoger team dan een leeftijdgenootje dat in januari ter wereld komt, ook al is er geen verschil in aangeboren talent. Dit noemen we het geboortemaandeffect. Oorzaak is de indeling van kinderen in jaargangen in combinatie met vroege selectie.

 

 

Canadese wetenschappers ontdekten het geboortemaandeffect in de jaren tachtig voor het eerst. Uit onderzoek bleek dat in de National Hockey League (NHL), de hoogste afdeling van volkssport nummer één in Canada, twee keer zoveel spelers geboren waren in het eerste kwartaal van het jaar dan in het laatste. Sinds die ontdekking is het geboortemaandeffect uitgebreid onderzocht en internationaal aangetoond in diverse sporten. Ook in het onderwijs is sprake van een geboortemaandeffect. In dit artikel richten we ons uiteraard op voetbal. Lees verder  bij de KNVB