· 

Penalty- en juichmeditatie tegen hartklachten Oranjefans

Zenuwslopende voetbalwedstrijden tijdens het EK-voetbal hebben een nadelig effect op het hart. Mannen hebben zelfs 3 keer meer kans op een hartaanval tijdens het kijken naar een duel met hun favoriete elftal.

 

Volgens cardioloog Janneke Wittekoek worden er tijdens spannende voetbalwedstrijden significant meer mensen met een hartaanval opgenomen in het ziekenhuis. "Bij bestaande hartklachten, is het risico nog hoger", zegt ze. "Zorg daarom voor preventieve maatregelen. Jaag je bloeddruk niet omhoog en haal rustig adem".

 

Oranjemeditaties

 

Ontspanning- en beweegcoach Lizet Bakker, zelf zeer nerveus tijdens voetbalwedstrijden, ontwikkelde speciaal voor dit EK gratis Oranjemeditaties. "De penalty- juich-, pauze- en achterstandmeditatie zijn korte oefeningen die zorgen voor een directe afname van stress tijdens emotionele voetbalmomenten", aldus Bakker. "Het is de combinatie van ademhaling, bewegen en bewustwording van je eigen lichaam die ervoor zorgt dat je de spanning leert voelen en loslaten."

 

Hartgezondheid

 

Voetbal kijken is voor miljoenen Nederlanders een bloedserieuze aangelegenheid."De meeste noodgevallen treden op binnen twee uur na de start van een voetbalwedstrijd", volgens cardioloog Wittekoek. "Het zou goed zijn als hartpatiënten hun gezondheid voor een belangrijk voetbaltoernooi zoals dit EK laten controleren. Dit raad ik ook aan bij mensen met hart- en vaatziekten in de familie. Verder is het belangrijk om op speeldagen de medicatie niet te vergeten."

 

Snoeptomaatje

 

De Oranjemeditaties zijn gratis beschikbaar via de website www.oranjemeditaties.nl. "Na afloop van een voetwedstrijd raad ik ook de cooldownmeditatie aan", zegt Lizet Bakker. Ook voetbalfans moeten, net als de spelers zelf, hun emoties kunnen ontladen. Daarnaast is er een bitterballenmeditatie, vergelijkbaar met de rozijnenmeditatie uit de mindfulness." Cardioloog Wittekoek is positieve over de Oranjemeditaties. "Ik ben voorstander van alle preventieve maatregelen die hartproblemen kunnen voorkomen. Alleen zou ik de bitterbal vervangen door een snoeptomaatje".