Historie: Hans Kraay junior, de succestrainer van FC Lienden, houdt voetbal simpel

Succesvol in eenvoud

 

LIENDEN- De beelden van SBS 6 voorafgaande het bekerduel tegen Vitesse waren veelzeggend. Hans Kraay junior had in de voorbespreking een papiertje op de kleedkamer opgehangen. Er stonden vier zinnen opgeschreven. Oneliners met één kernboodschap: ‘geniet en ga ervoor’. Geen tactische uiteenzetting, geen slimme vondsten, maar twee simpele boodschappen. Het was genoeg om negentig minuten later met zijn spelers een geweldige stunt te vieren. Het is momenteel genoeg om bovenin de hoofdklasse C mee te draaien. Hans Kraay junior lijkt te spotten met moderne voetbalwetten. Hij lijkt de jongste exponent van een oude voetbalgeneratie. Van een type als Van Hanegem, maar ook bijvoorbeeld de charismatische Fritz Korbach die inmiddels gestopt is als hoofdtrainer. De in Utrecht geboren ‘Kraay’ heeft op het oog niets met handelsgerichte of bewegingsgerichte benadering, met Coerver of met Meulensteen. Maar dat is toch niet helemaal waar.

 

Als televisiekijker kennen we de voormalige prof van onder meer NAC, Haarlem en Telstar om zijn gepeperde uitspraken als met de riek tussen de tanden en tackelen tussen de hunebedden door. Om nog maar niet te spreken van zijn reactie nadat zijn club aan Roda JC gekoppeld werd: ‘Dit is de meest waardeloze loting ooit’, zo viel er uit zijn mond op te maken. ‘Het is net zo iets als een strafkamp’ ,,Daarmee bedoelde ik alleen maar dat we veel liever thuis tegen Roda hadden geloot”, vertelt hij. ,,Of uit tegen clubs uit de buurt zoals Achilles , NEC en de Graafschap.” Aad de Mos, oud-trainer van Vitesse, belde de 48-jarige ‘Kraay’ daags na de wedstrijd tegen Vitesse op. ,,Hij zei (lachend) tegen me dat ik met mijn eenvoudige benadering een gevaar ben voor het trainersgilde. Ik heb hem uitgelegd dat ik, met name in de aanloop voor het duel tegen Vitesse, ook uren en uren bezig ben geweest om die gasten op een zo’n goed mogelijke manier neer te zetten.

Maar we moeten het met zijn allen niet moeilijker gaan maken dan het is! Laat ik voorop stellen dat ik veel respect heb voor mannen als Coerver, Meulensteen, maar ook bijvoorbeeld Ricardo Moniz. Zij hebben kennis van zaken en maken jonge en oude spelers technisch beter. Dat is geweldig. Met name voor echte talentvolle jeugdvoetballers. Maar in die twee of drie keer anderhalf uur dat wij volwassen kerels trainen in de hoofdklasse heb je je handen vol om ze heel erg fit te krijgen. En om ze in ‘jouw’ systeem te laten functioneren.

 

Derde man

De visie van Hans Kraay junior draait om ‘de derde man’. ,,Ik had er vroeger een hekel aan om als verdedigende middenvelder met mijn rug naar de tegenstander aangespeeld te worden. Dan moest ik eerst draaien en doen. En daar was ik niet behendig genoeg voor als middenvelder. Ik vond het veel prettiger wanneer onze centrale verdedigers mij oversloegen, onze nummer tien aanspeelden en dat ik dan de ‘derde’ man werd. De derde man staat namelijk altijd met zijn gezicht naar de goal van de tegenstander.

En volgens mij is het de bedoeling dat ie daar zo vaak mogelijk in moet. Of zie ik dat nou verkeerd? Dus trainen wij uren en uren op de ‘derde’ man zoeken. Een krachtige fitte ploeg hebben, spelen en doorbewegen, hard inspelen en de ‘derde man zoeken zijn een beetje mijn uitgangspunten. . De kracht van ons voetbal zit hem in de eenvoud en de duidelijkheid!” Hans Kraay junior vormt bij FC Lienden een driemanschap met Jan Veldhuizen en Piet de Kruif. ,,Jan is de man die me aangeeft hoever we kunnen gaan in conditie trainingen. En hij heeft op de cursus oefenmeester 1 precies geleerd wat periodisering in houdt. Ik kan het woord nog niet eens spellen…maar Jan geeft wel aan wanneer we aan de duurtraining gaan en wanneer we vol kunnen sprinten.” ,,Ik vind het ook heerlijk om onze talentvolle rechtsbuiten Frank Hol te helpen hoe te staan, wanneer hij wordt aangespeeld.

 

Als onze rechtsback de bal had dan stond Frank altijd vol met zijn rug naar de tegenstander, met als gevolg dat ie die ook nooit zag. Ik vertelde hem dat ie opengedraaid , met zijn rug naar de zijlijn moet staan zodat ie en onze back ziet en ziet hoe dicht ie gedekt wordt en dat ie ook nog met een half oog onze spitsen ziet. Dat vinden spelers leuk. Niet alleen hard met ze omgaan maar ze ook proberen beter te maken.” Hol is zoals dat heet een lastige jongen. ,,Bij Bennekom kon hij niet aarden”, vertelt de ‘Kraay’. ,,Ik heb hem met open armen ontvangen, want ik hou van lastige jongens.

Zij zijn vaak het eerlijkst. Het gaat er alleen om dat je alles wat je tegen je zegt ook met je hart doet. Die jongens hebben het gelijk door wanneer je als trainer machtspelletjes speelt of hen beduvelt. Geloof me, ik ben kneiterhard als Hol of wie dan ook slecht gespeeld heeft. Maar als hij heeft geëxcelleerd, dan prijs ik hem ook en geef hem een aai over zijn bol.” Hans Kraay junior staat nadrukkelijk tussen zijn spelers: als hij een straftraining geeft, doet hij daar zelf ook aan mee, omdat hij vindt dat net zo schuldig aan de wanprestatie.

En die trainingen, die duren vaak lang. ,,Laatst zei een speler tegen me dat het al kwart voor twaalf was. Had ik niet eens in de gaten. Ik vind dat ook niet zo belangrijk. Waarom zou je als trainer van een amateurclub beperken tot anderhalf uur? Bij FC Lienden willen we de beste amateurclub van Nederland zijn. Redden we dat kwalitatief niet, dan willen we de fitste amateurclub van Nederland zijn. Al vind ik het leuk om de spelers ook in dat opzicht te verrassen.

Dan zeg ik na veertig minuten ‘het is mooi geweest voor vandaag’. Zie je al die verbaasde koppies kijken.” De fitheid van de spelers van FC Lienden vormde een belangrijke reden van het succes tegen Vitesse.

Maar er was meer: de ‘Kraay’ had zijn spelers gewezen op de kwetsbaarheid van het centrale duo Sansoni/Sprockel. ,,Ze kunnen hun man afdekken, maar als die er niet is, weten ze niet wat met de ruimte te doen. Toen we daarnaast de ruimtes klein hielden en ze de bal gingen passen naar de backs, toen zijn we die op een ongelooflijke manier gaan afjagen.” Hij weet dat FC Lienden normaal gesproken in de volgende ronde het onderspit delft. ,,Roda uit is natuurlijk normaal dat we daar een paar flinke draaien om de oren krijgen.

Maar ook tegen hen gaan we niet met zijn elven in onze eigen zestien staan om ballen weg te ‘roeien’. Dat hebben onze jongens niet verdiend dat een trainer zo wil spelen. Zij zijn zover gekomen..en dan moet je ze ook een beetje laten genieten door zo af en toe ook eens op hun helft te komen. Want volgens mij moet ie er daar in…toch?”