Wordt tijd dat we meer aandacht besteden aan pedagogiek in het voetbal

Wat ik nooit heb geleerd bij de KNVB? Is pedagogiek. In de laatste cursus als praktijkbegeleider kwam niks naar voren hoe je pedagogisch omgaat met kinderen..De maatschappij verandert, de mens verandert. Er zijn nog immer een aantal organisaties die in het oude denken. Maar wel je studiepunten halen op straffe van...

 

Gisteren en vandaag is daar voor het eerst verandering in gebracht. Het totale kind en volwassen mens principe...de achterkant van het kind. De achterkant van de mens. Hoe haal ik de diepgang uit het kind? Iets wat je niet leert op een cursus. Dit werd duidelijk gemaakt bij RKDES. Hoe om te gaan met kinderen? Het bedrijf Ludios weet het maximale uit het kind te halen. Een kind die in een hoekje loopt te sippen werd door een jongen van Ludios uit zijn negativiteit gehaald en dermate te motiveren dat het kind positief meedeed in de oefening. Een ander was allang boos geworden. 51 Kinderen met minimaal 7 aan 8 begeleiders. Groeps en inviduele aandacht. De jongens kenden de kids direct bij voornaam. De kinderen kenden de jongens 1 op 1. Leerzaam? Niet alleen voetbal...maar ook hele andere spelletjes die kinderen beter maken in voetbalhandelingen. Gebruik kunnen maken in het voetbal.

 

Om kinderen leren zelfstandig te worden? Maak jij een etenspakket? Dan eten ze vrijwel niks...nu? Kinderen leren zelf brood te smeren en te beleggen. Nu aten ze wel. Op naar zelfstandigheid. Kinderen maken hun eigen keuze van beleg. Deze vorm van pedagogiek vind je niet vaak. Ludios biedt dat aan en omdat ze bij de club zo tevreden zijn...behoud van leden in een moeilijke tijd... mag Ludios dit nog een aantal keren organiseren. Nu wordt het tijd dat de nieuwe cultuur gaat plaatsvinden bij de opleidingen van de bond.