Nederlanders bewegen minder in de coronacrisis. Wat is de schade?

De coronacrisis maakt dat Nederlanders minder bewegen. Het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen de gezondheidsgevolgen daarvan onderzocht[1]. Het blijkt dat 3,8 miljoen Nederlanders boven de 25 jaar minder bewogen in 2020 dan voor de coronacrisis. Wat betekent dit voor gezondheid en kwaliteit van leven? En hoe zorg je dat mensen toch blijven bewegen?

 

Met de coronamaatregelen viel het actieve woon-werkverkeer deels weg, konden mensen niet in groepsverband trainen bij de sportvereniging, moesten sportscholen sluiten en werden competities afgebroken. Mensen verloren een doel om naartoe te trainen. Steeds meer organisaties roepen het kabinet op om de sportsector in Nederland zo snel mogelijk verder te openen[2-4]. Hoog tijd om specifieker naar de effecten van de coronacrisis en het veranderde beweeggedrag te kijken.

 

Het onderzoek is van belang omdat “het de onzichtbare effecten van de coronacrisis op het beweeggedrag zichtbaar maakt”, zegt Jelle Schoemaker, onderzoeker van de HAN. “Er waren duidelijke signalen dat er minder werd bewogen, maar door die concreet te maken en om te zetten naar verloren levensjaren wordt de situatie inzichtelijk gemaakt. Hierdoor wordt het duidelijk wat de consequenties zijn van minder sporten en bewegen in de samenleving.”

 

Minder beweegminuten

 

De groep mensen die minder is gaan bewegen in 2020 heeft 226 miljoen beweegminuten per week verloren, blijkt uit het onderzoek van de HAN. Ook is een groep juist meer gaan bewegen in coronatijd. Zij komen op 77 miljoen extra beweegminuten per week. In totaal waren er 149 miljoen minder beweegminuten per week. Bron: Allesoversport.nl