· 

FTBLL – Can you kick it

v.l.n.r. Pola Gomez, Edward van Gils en Jeffry Verschoor Sowa alias Kid Colombia ©Sjoerd Derine 
v.l.n.r. Pola Gomez, Edward van Gils en Jeffry Verschoor Sowa alias Kid Colombia ©Sjoerd Derine 

Een artistiek reisverhaal van breakdance, freestyle voetbal en straatvoetbal

 

Uitzending -

 

Vrijdag 28 mei om 22.20 uur bij de NTR op NPO 3

 

Amsterdam, 12 mei 2021 - In de docufilm ‘FTBLL – Can you kick it’ brengt regisseur en choreograaf Marco Gerris een hommage aan dansvormen en disciplines die zijn geworteld in het straatleven. Al dansend en voetballend reclaimen acht performers de stad met indrukwekkende bewegingen die de zwaartekracht tarten. Iconische Amsterdamse plekken, zoals Koninklijk Theater Carré, en Kings Dome Zaandam vormen het toneel voor hun flitsende voetenwerk en soepele acties. Deze hypnotische danssequenties worden afgewisseld met dieptegesprekken waarin de hoofdrolspelers ontvouwen wat ze beweegt. Panna’s, powermoves en speels camerawerk maken er een gestructureerde chaos van die je de adem beneemt.

 

We zien o.a. de straatvoetbal legende Edward van Gils. Waarom vindt hij straatvoetbal een belangrijk maatschappelijk instrument? Breakdance kunstenaar Jeffry Verschoor Sowa alias Kid Colombia is één van de beste B-boys ter wereld. Hoe verhoudt hij zich tot de voetballers? Pola Gomez is freestyle voetbalkoningin. Wat drijft haar en hoe begeeft zij zich in deze mannenwereld? Diverse kampioenwaardige B-boys en artiesten uit verschillende domeinen laten hun speciale skills zien.

 

Over Marco Gerris

 

Marco Gerris is choreograaf, regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective, een internationaal gerenommeerd dansgezelschap met voorstellingen waarin eigentijdse disciplines als hiphop dans, skating, freerunning en BMX centraal staan. In 2010 regisseerde hij de dansfilm Hyperspace, in samenwerking met de NTR en Cinedans. Gerris ontving met ISH in 2020 de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn bijzondere en langdurige inzet voor cultuur.

 

Dit programma is onderdeel van NPO Cultuur waarmee de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium biedt aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start. Meer informatie is te vinden op www.NPOCultuur.nl, waar geïnteresseerden zich aan kunnen melden voor de nieuwsbrief over het complete en actuele NPO Cultuur-aanbod.