Jeugdteams VV Berkum bezorgen gratis ‘energiebox’ bij alle bewoners.

Op vrijdagavond 28 mei zetten zestig jeugdige spelers van VV Berkum zich in voor een duurzame wijk. Ze bezorgen dan namens Berkum Energieneutraal bij alle woningeigenaren in de wijk een cadeautje: een gratis energiebox, met daarin spullen die je helpen om zuiniger om te gaan met energie.

 

De energie actie start om 18 uur. Dan geeft wethouder Energie Monique Schuttenbeld samen met de voorzitter van Berkum Energieneutraal, Ben Koopman, letterlijk de aftrap voor deze bijzondere actie. Die vindt plaats op het parkeerterrein van de Hoofdhof, Kerkweg 27, midden in Berkumonder begeleiding van DJ Paul en het ‘balletje’ hooghouden door de jonge spelers.

 

Hierna verspreiden de verschillende voetbalteams zich vanaf 18 uur lopend of per elektrische autodoor de wijk. Bij alle koopwoningen wordt aangebeld en de gratis energiebox wordt keurig op 1,5 meter aangeboden. Inwoners die niet thuis zijn, vinden de box bij hun buren. Bewoners die hebben aangegeven geen box te willen ontvangen, krijgen deze uiteraard niet. 

 

In de box zit, naast energiebesparende items, informatie over energiezuiniger leven en wat Berkum Energieneutraal hierin kan betekenen. Het doel is om op deze manier bewustwording tot stand te brengen én aandacht te vragen voor het project Berkum Energieneutraal.

 

Naast de energiebox kunnen de bewoners ook bij Berkum Energie terecht voor bijvoorbeeld gratis CV inregelkits, energiemeters en voor een warmtescan van hun woning.

 

Over Berkum Energieneutraal

 

In het project Berkum Energieneutraal werken enthousiaste wijkbewoners, de Wijkvereniging Berkum, VV Berkum en woningcorporaties samen met de gemeente aan een aardgasvrije toekomst. Deze toekomst lijkt nog ver weg, maar toch kan iedereen nu al beginnen. Gewoon door bewust om te gaan met je energieverbruik en je huis zo goed mogelijk te isoleren. Berkum Energieneutraal helpt bewoners hierbij. Bovendien is Berkum ‘proeftuinwijk’ vanuit het landelijke programma Aardgasvrije Wijken. Momenteel wordt samen met de gemeente gewerkt aan een plan om de toegekende subsidie van 4 miljoen euro slim te besteden aan verduurzaming van de wijk.

 

De gratisenergiebox is mogelijk gemaakt door een subsidie (RRE-subsidie) voor woningeigenaren die door het Rijk is uitgekeerd aan gemeenten. De gemeente Zwolle heeft deze subsidie doorgegeven aan verschillende bewonersinitiatieven, waaronder Berkum Energieneutraal. Ook de tweede ronde van deze subsidie (RREW-subsidie), om naast huiseigenaren ook huurders te betrekken, is door de gemeente aan Berkum Energieneutraal toegekend. Berkum Energieneutraal kan hierdoor haar activiteiten voortzetten voor alle wijkbewoners. Bron vv Berkum