· 

ODE AAN VOETBAL IN THEATERVOORSTELLING FTBLL - CAN YOU KICK IT

ISH Dance Collective brengt in mei 2022 een ode aan voetbal met de theatervoorstelling FTBLL – Can you kick it. Begeleid door vette hiphop beats haalt choreograaf Marco Gerris streetskills naar het theater in deze wervelende productie. De internationaal gerenommeerde cast van freestyle voetballers, straatvoetballers en breakers knalt van het podium met flitsend voetenwerk, indrukwekkende powermoves en hypnotische danssequenties. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar via de online kanalen van de Meervaart, Parkstad Limburg Theaters en Koninklijk Theater Carré.

 

Breakers, freestyle voetballers en straatvoetballers. Ze versmelten met de bal, terwijl hun lichamen ritmisch bewegen. Als toeschouwer weet je niet of je naar een breaker of het flitsende voetenwerk en de soepele acties van een voetbalkunstenaar kijkt. Of is dit hetzelfde?

 

ODE AAN VOETBAL Dat juist Gerris met deze unieke combinatie komt is niet gek. Niet alleen is hij al sinds jaar en dag fervent voetballiefhebber, ook bracht hij jaren geleden uren door op zijn inline skates in het Amsterdamse Vondelpark. Zijn liefde voor urban sports is daarom de voedingsbodem voor zijn theatervoorstellingen met ISH Dance Collective.

 

Zodra Gerris kennis maakte met freestyle voetbal en straatvoetbal, grepen de disciplines zijn aandacht. “Ik zag dat spelers die niet mee mochten doen met wedstrijden of partijtjes, het wachten veraangenaamden door de bal hoog te houden. Ik ontdekte dat de bewegingen van de voetballers vergelijkbaar zijn met dans.” De winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs besloot vervolgens om er breakers naast te zetten en een choreografie te ontwikkelen.

 

Niet alleen het voetenwerk blijkt overeenkomsten te hebben, ook de positieve competitie. Tussen een battle met breakers of een pannawedstrijd zitten wat Marco betreft dezelfde emoties. “Je gaat de strijd aan met elkaar en probeert de beste moves te laten zien. Je wil beter zijn dan de ander.” FTBLL – Can you kick it vangt het vuur en de passie van voetballers en breakers in een spectaculaire choreografie, die volgend jaar te zien is in het theater.

 

De productie FTBLL – Can you kick it werd ontwikkeld in samenwerking met Meervaart en Koninklijk Theater Carré; Parkstad Limburg Theaters is coproducent van het project. De voorstelling zal in seizoen 2022/2023 door Nederland reizen.

 

SPEELDATA IN MEI 2022 Voor kaarten bezoek je de online kanalen van onderstaande theaters.

 

Meervaart: 13 (try-out),

14 (première) en 15 mei Parkstad Limburg Theaters:

20, 21, 22 mei (twee voorstellingen: matinee/avond) Koninklijk Theater Carré:

26, 27, 28 (twee voorstellingen: matinee/avond) en 29 mei

 

OVER ISH EN MARCO GERRIS ISH Dance Collective is een internationaal gerenommeerd dansgezelschap met voorstellingen waarin eigentijdse disciplines als hiphop dans, skating, freerunning en BMX centraal staan. Geïnspireerd door choreografieën die verstopt zitten in de stad, maakt ISH de poëzie van de straat zichtbaar. Wars van formats en restricties, zoekt choreograaf, artistiek leider en oprichter Marco Gerris al meer dan twintig jaar zijn weg buiten de gebaande paden.