EMOTIES DE BAAS OP DRIE MANIEREN

Gebeurt het jou ook wel eens dat ineens moet huilen bij een zielige film? Herken je dat je angst ervaart als je alleen thuis bent en je hoort vreemde geluiden? Heb je wel eens dat blije gevoel ervaren als je een moeilijk tentamen hebt gehaald? Zonder emoties zou het leven maar saai zijn. Ze geven het dagelijks leven extra lading. Tijd om hier wat dieper op in te gaan!

Door: NL sportpsycholoog Wendy Post

 

FUNCTIE VAN EMOTIES

Emoties hebben zowel een voorbereidende als beschermende functie. Spanning kan er namelijk voor zorgen dat je net iets scherper de wedstrijd in gaat. Als je merkt dat angst opspeelt bij een bepaalde handeling, besluit je het wellicht niet te doen. Daarnaast is uit verschillende hersenonderzoeken gebleken dat je beslissingen voor een groot deel neemt op basis van je emoties. Maar emoties hebben ook iets onvoorspelbaars, ze zijn subjectief en kunnen soms je heldere denken verstoren. Dat vraagt om emotiemanagement: het praktisch toepassen van je emotionele intelligentie. Lees verder op NLSportpsycholoog