· 

Column: Jan Dirk van der Zee: Koester de dagelijkse dingen, heb je gestemd?

Bij mij in de gemeente spelen tijdens deze verkiezingen twee belangrijke kwesties. De bouw van een groot zakenhotel aan de dorpsgrens en een nieuwe spoorverbinding met de Randstad. Over beide zijn de gemoederen nogal verdeeld. Vooral de lokale politieke partijen hebben het onderdeel gemaakt van hun verkiezingsprogramma.

 

Toch hoor ik er in mijn omgeving vrijwel niemand over: morgen stemmen. In de buurt is het opvallend rustig op wat flyerende en rozen uitdelende partijmedewerkers na. Het aanplakbord in de dorpskern lijkt de aankondiging van een rondreizend circus dat alweer is doorgetrokken.

 

Hoe dat komt, is eenvoudig te verklaren. De oorlog in Oekraïne is alles overstemmend. Ook ik hang aan de lippen van iedere militairkenner op televisie met een hoopvol teken over succesvol Oekraïens verzet, huiver bij de beelden waarin ouders van elkaar en hun kinderen worden gescheiden en bewonder de ongelooflijk dappere demonstranten in Rusland en Wit-Rusland, waar je zelfs met een wit papier in je hand voor vijftien jaar het strafkamp in kunt gaan.

 

Toen wij in oktober vorig jaar met de OranjeLeeuwinnen in Minsk tegen Wit-Rusland speelden, wilde de spelersgroep alles aanpakken om een statement te maken tegen de ernstige mensenrechtenschendingen in dat land. De ideeën buitelden over elkaar. Met een spandoek of regenboogvlag het veld op, een social mediacampagne, persconferentie, interviews. Om veiligheidsredenen werd het ons afgeraden. Het was immers nog geen vier maanden geleden, dat het Ryanair-vliegtuig van journalist, activist en blogger Roman Pratasevitsj door Wit-Russische autoriteiten gekaapt werd. In onze omgeving ter plekke stikte het van de leden van de veiligheidsdienst. Uiteindelijk hebben de OranjeLeeuwinnen met de OneLove-badge op gespeeld.

 

Een mooi signaal.

 

Inmiddels hebben 37 voetballanden besloten niet meer met hun nationale teams tegen Rusland of Wit-Rusland uit te komen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de sport zich zo massaal met de politiek mengt. Natuurlijk is het de vraag of het helpt, maar in gezamenlijkheid laten we in ieder geval weten dat het afschuwelijk is wat er in Oekraïne gebeurt.

 

Ook in de Nederlandse voetbalgemeenschap zijn de ogen massaal op het oosten gericht. Er is op dit moment geen amateurclub, die niet iets doet voor Oekraïne. Dagelijks gaan er bussen vol ingezamelde spullen richting de Pools-Oekraïense grens en honderden leden hebben zich bij hun gemeente gemeld onderdak te willen bieden aan vluchtelingen. Wij hebben dit weekend de gemeente Zeist laten weten onze Campus voor tijdelijke opvang open te stellen.

 

Ondertussen bedenk je je, de oorlogsellende overziend, hoe rijk we het hebben in Nederland en op zaterdag en zondag ons wedstrijdje mogen spelen. Zeuren over een slecht veld of een gele kaart lijkt plotseling behoorlijk misplaatst. Toch hoeft niet alles te worden gerelativeerd, of opgeslokt door de oorlog in Oekraïne. Hiervoor zijn de gemeenteraadsverkiezingen een te groot goed. Voor een belangrijk deel wordt morgen immers gekozen voor het dagelijkse leef- en woongenot in je buurt. Hoeveel geld er bijvoorbeeld beschikbaar wordt gesteld voor de club. De accommodatie. Dagelijkse dingen, die met een oorlog op minder dan 1300 kilometer afstand, helaas niet zo dagelijks blijken te zijn.

 

EERDERE COLUMNS JAN DIRK

 

Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl.