Noorwegen succesvolst op OS? Het gaat om spelen niet om winnen. Haaland!

Noorwegen is met de meeste medailles op de Olympische Winterspelen het succesvolste land ooit op de Winterspelen. Dertig jaar geleden bleef de teller op nul staan. Dat schudde iedereen wakker.

 

De Noren blijken in de sport methodes te hebben omarmd waarbij het bijhouden van ranglijsten is afgeschaft.

 

In plaats van te kiezen voor een paar talenten om op te leiden, wordt de breedtesport ontwikkeld. Kinderen tot zestien jaar doen niet aan ranglijsten. Het gaat om spelen, niet om eerste worden. Zo kan iedereen winnen. Chef de mission Ovrebo zie ooit : "Sommige landen investeren in een paar kinderen, leggen ze in de watten om talentvol te worden. Wij doen het tegenovergestelde. Als wij kinderen voor langere tijd laten sporten met hun vriendjes, dan ontstaat er wel talent. Ze moeten niet alleen zijn. Ze moeten met normale kinderen sporten."

 

Samen sporten levert ook een teamgeest op die op latere leeftijd van pas komt. De Noorse topskiërs Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud en Aleksander Aamodt Kilde vertelden in de New York Times hoe ze samen beter wilden worden. Niet als rivalen, maar als team. In het schaatsen liet Pedersen zijn medaillekans op de 10 kilometer schieten om in de ploegenachtervolging te winnen. Meer lezen in Trouw