Sportraad Amsterdam: Stop de Handel in Voetbaldromen

Het sportlandschap verandert continu. In de meeste gevallen betekent dit een aanwinst voor de stad. Soms slaat het echter door en verwordt het in beweging brengen van kinderen tot een verdienmodel. Dit lijkt in toenemende mate het geval bij de vele voetbalscholen die Amsterdam inmiddels rijk is. Al een aantal jaar houdt de Sportraad Amsterdam hun opkomst in de gaten. Niet alleen om dat we ze als paddenstoelen uit de grond zagen schieten, maar ook omdat we ons zorgen maken over de gevolgen hiervan voor het Amsterdamse amateurvoetbal. Bovendien hoorden wij steeds vaker zorgwekkende verhalen over incidenten waar voetbalscholen bij betrokken waren.

 

Daarom gingen wij 2,5 jaar geleden in gesprek met een veelvoud aan partijen. Uiteraard met voetbalverenigingen en voetbalscholen, maar ook met onderzoekers, het Openbaar Ministerie en de Amsterdamse recherche. De zorgen bij deze partijen liepen uiteen. Van een ongezonde focus op prestaties en gevaarlijke afhankelijkheidsrelaties tussen trainer en jonge voetballers tot aan inmenging bij amateurverenigingen of zelfs criminele verdenkingen. 

 

Lees verder bij Sportraad Amsterdam

Download
Aanbevelingen Voetbalscholen
Aanbevelingen Voetbalscholen.pdf
Adobe Acrobat document 40.0 KB